Objavljeno: 4.6.2003

Pomemben kriterij za izbiro zbirke podatkov je cena

V preteklih letih so bile najuspešnejše zbirke podatkov tiste, ki so zmogle obvladati zadostne količine podatkov v sprejemljivem času. V današnjih časih, ko vse najpomembnejše zbirke podatkov ponujajo primerljive zmogljivosti, pa kupci vedno bolj povprašujejo po cenejših zbirkah podatkov. Pri odločitvi za nakup zbirke podatkov ni pomembna le začetna cena nakupa, ampak polna cena lastništva zbirke podatkov, ki vključuje ceno strojne opreme, v kateri bo nameščena in potrebne stroške za namestitev, upravljanje in vzdrževanje.

Vsi trije največji ponudniki zbirk podatkov IBM, Oracle in Microsoft hkrati z zbirkami podatkov ponujajo orodja za pomoč pri upravljanju, ki prispevajo k zmanjšanju stroškov za vzdrževanje.

Zaradi zahtev po nižji ceni zbirke podatkov in nižjih stroških vzdrževanja je v prednosti Microsoft, saj je zbirka podatkov SQL Server v najnovejši 64 bitni različici dovolj zmogljiva, da se lahko primerja z velikanoma Oracle in IBM, cenovno pa je ugodnejša. Po drugi strani pa se kupci vse bolj odločajo tudi za platformo Linux, ki je prav tako cenejša za nakup in vzdrževanje, vendar Microsoft na tem trgu ni prisoten, zato sta tu konkurenčna le Oracle in IBM. Zbirka podatkov MySQL kljub ugodni ceni po zmogljivostih še ne dohaja konkurence, zato se podjetja množično ne odločajo zanjo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji