Objavljeno: 27.2.2002

Pomladni Intel IDF v San Franciscu

Od skromnih začetkov leta 1996 se je Intelov shod razvijalcev IDF (Intel Developer Forum) razvil v tehnično konferenco že kar izrednih razsežnosti. Letos je to še posebej vidno, saj dogodek prerašča ameriške okvirje in postaja svetovni. Po besedah Intelovih vodilnih se Intel zaveda, da ZDA navsezadnje premorejo le slabih 5% svetovnega prebivalstva. Na letošnjem pomladni IDF tako sodeluje 4000 razvijalcev in drugih obiskovalcev (tudi novinarjev), obiskovalce lahko naštejemo iz 55 držav, poleg samega Intela pa svoje izdelke razstavlja še 125 drugih podjetij.

Z letošnjim letom so tehnično zahtevnost predavanj še poostrili, saj so raziskave pokazale, da se IDF udeležujejo bolj ali manj tehnično zelo podkovani obiskovalci, ki si želijo zelo podrobnih informacij.

Začetek IDFa je kot običajno s svojim govorom odprl predsednik Intela Craig Barrett, ki je velik del predavanja posvetil ideji, da je moč izhod iz krize v računalniškem svetu najti le s pospešenim razvojem in vedno bolj agresivnim predstavljanjem novih izdelkov. Le novi izdelki namreč potrošniku vzbudijo zanimanje in ga vzpodbudijo k nakupu. Nove zmogljivosti računalnikov pa seveda lahko omogočijo le vedno hitrejši in hitrejši procesorji (kar nekaj predstavitev je bilo prikazanih na zračno hlajenem Pentiumu 4 s taktom 3 GHz), nove strežniške tehnologije (3GIO, Infiniband), nove komunikacijske tehnologije (802.11a, UPnP) in navsezadnje nove vmesniške tehnologije (USB 2.0, novi Firewire 1394b, Serial ATA).

Ena prvih novosti predstavljenih na konferenci IDF so novi strežniški procesorji Pentium 4 Xeon, ki poleg višje delovne frekvence (1,8 do 2,2 GHz) premorejo tudi tehnologijo Hyper-Threading. Tehnologija omogoča, da operacijski sistem procesor vidi kot dve logični enoti, oz. kot dva procesorja. Sodelujoči smo dejansko videli, kako je Windows 2000 Server na dvoprocesorskemu strežniku v Task Managerju prikazoval delovanje štirih procesorjev. V praksi to pomeni, da lahko procesor podatke hkrati sprejema iz dveh izvorov, kar v določenih primerih pomeni bistveno povečanje hitrosti delovanja. Največji izmerjeni pospešek te tehnologije je po Intelovih besedah kar 80%. Na naše vprašanje ali imajo te zmogljivosti v osnovi vgrajeni vsi procesorji tipa Pentium 4, le da nam jih še ni mogoče uporabljati, je Intelov predstavnik odgovoril, da lahko morda v prihodnosti podobne najave pričakujemo tudi za navadne procesorje Pentium 4.

Potrebe po eno in dvoprocesorskih strežnikih se v zadnjem času drastično povečujejo, zato je razvoj na tem področju zelo hiter. Intel je tako na konferenci predstavil nov strežniški nabor E7500, ki je namenjen dvoprocesorskim strežnikom. Podpira do dva procesorja Pentium 4 Xeon, pomnilnike DDR in vodilo PCI-X. Proizvajalec strežnika lahko v strežnik oziroma na matično ploščo vgradi še novi Intelov omrežni čip 82546EB, ki kot prvi na svetu omogoča dve povezavi z gigabitnim ethernetom. Z enim čipom lahko ima torej strežnik dve gigabitni omrežni >>kartici<<. Za hiter dostop do zunanjih podatkovnih modulov je na voljo še procesor IOP321, ki temelji na novi arhitekturi Intel XScale.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji