Objavljeno: 20.8.2009

Ponovno testiranje sprejemnikov za televizijo DVB-T

Ministrstvo za gospodarstvo je 26. marca letos ponovno objavilo javni poziv za testiranje digitalnih televizijskih sprejemnikov za sprejem signala DVB-T, ki še trenutno traja in velja do preklica. Zaenkrat se je na razpis prijavil samo neprofitni javni zavod Sintesio z Bleda. Kot smo že poročali, bo Slovenija najkasneje do 1. decembra prihodnjega leta izklopila analogne televizijske oddajnike in v celoti prešla na digitalno oddajanje. Takrat bodo morali vsi gledalci, ki televizijo spremljajo samo prek zemeljskih anten, nabaviti digitalne televizijske sprejemnike, ali pa vsaj digitalni vmesnik ("set top box") za sprejem signala DVB-T. Že na začetku tega leta naj bi bila stekla promocija prehoda na digitalno radiofuzijo v organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, ki pa se iz neznanega razloga še ni pričela.

To je že drugo (vprašanje, pa če bo zadnje) testiranje digitalnih sprejemnikov, ki ga je razpisalo Ministrstvo za gospodarstvo. Tudi prvega, ki se je zaključilo pred dobrim letom, je opravil zavod Sintesio v sodelovanju s podizvajalcem podjetjem Telesis iz Murske Sobote. Na tem testiranju sta od osmih sprejemnikov samo dva prejela oceno ustrezen. Koliko sprejemnikov bo testiranih tokrat, še ni znano, saj gre za neobvezno testiranje. Sprejemniki, ki bodo ustrezni, bodo dobili certifikat (nalepko), kar pa ne pomeni, da se na trgu ne bi smeli prodajati tudi sprejemniki brez nalepke. Domnevamo lahko, da bodo že distributerji sami poskrbeli za to, da ne bodo prodajali digitalnih sprejemnikov, ki ne bi bili združljivi s standardom MPEG-4, ki velja v Sloveniji.

Pri Monitorju se sprašujemo, ali je takšno (neobvezno) testiranje digitalnih sprejemnikov sploh potrebno in če ni namenjeno predvsem financiranju "neprofitnega" zavoda Sintesio, katerega ustanovitelji so Željko Puljić, član uprave Telekoma Slovenije, Dr. Janez Bešter, vodja laboratorija za telekomunikacije pri Fakulteti za elektrotehniko in Bogdan Topič, predsednik uprave Istrabenza (prvo testiranje je davkoplačevalce stalo 46.800 evrov). O kvaliteti ponudbe na trgu odloča sam trg, pri čemer kupcem pomagajo specializirane revije. Tudi v Monitorju smo v letošnji posebni poletni številki, posvečeni televizorjem in ostalim video napravam za dnevno sobo že objavili test trinajstih sprejemnikov DVB-T, teste pa bomo objavljali tudi v prihodnje.

http://dvb-t.apek.si

http://www.sintesio.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji