Objavljeno: 15.5.2008

Poplava operaterjev s pomembno tržno močjo

Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je včeraj objavila odločbe, s katerimi je konec prejšnjega meseca kar osem operaterjev razglasila za operaterje s pomembno tržno močjo (OPTM) na upoštevnem trgu št. 3 »Zaključevanje klicev v javnem telefonskem omrežju na fiksni lokaciji«. Razen Telekoma Slovenije, za katerega bi pričakovali, da je operater s pomebno tržno močjo na tako rekoč vseh upoštevnih trgih, je APEK za OPTM razglasila tudi vse alternativne operaterje, ki nastopajo na trgu št. 3. To so operaterji, ki ponujajo telefonske storitve prek lastnega internetnega omrežja (VOIP): Amis, In.life, Ljubljanski kabel, Sinfonika, T-2, Tuš Telekom in UPC Telemach. Do sedaj je na tem trgu bil en sam OPTM, Telekom Slovenije, na podlagi odločbe APEK iz decembra 2005.

APEK je vsem navedenim operaterjem naložila naslednje obveznosti iz Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom): obveznost dopustitve operaterskega dostopa do določenih omrežnih zmogljivosti in njihove uporabe, obveznost zagotavljanja enakega obravnavanja, obveznost zagotavljanja preglednosti in obveznost cenovnega nadzora. Družbama Telekom Slovenije in T-2 je APEK poleg omenjenega naložila tudi obveznost stroškovnega računovodstva, družbi Telekom Slovenije pa še posebej obveznost ločitve računovodskih evidenc.

APEK je v postopku za vse navedene operaterje ugotovila, da uživajo monopolni položaj na upoštevnem trgu javnega telefonskega omrežja na fiksni lokaciji, s čemer se je izrecno strinjal tudi Urad za varstvo konkurence. Omrežje vsakega operaterja namreč predstavlja samostojen trg, na katerem ima dotični operater nujno monopolni položaj, saj razen njega storitve zaključevanja klicev v tem omrežju ne more ponuditi nihče. Status OPTM naj bi predvsem varoval manjše operaterje pred zlorabami s strani večjih, zato so odločbe o OPTM za manjše operaterje verjetno odvečne, saj manjšim zagotovo ni v interesu, da bi se medsebojno ovirali ali da bi celo ovirali večjega, konkretno Telekom Slovenije.

Povezave:
Določitev operaterjev s pomembno tržno močjo na upoštevnem trgu 3
Zakon o elektronskih komunikacijah

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji