Objavljeno: 25.10.2004

Popravki za Windows Server 2003 (skoraj) po planu

Microsoft je sporočil, da bo še pred koncem letošnjega leta objavil prvega kandidata kompleta popravkov Service Pack 1 za strežnike Windows Server 2003. Ta komplet bo vseboval številne varnostne popravke, ki jih je Microsoft objavil s paketom SP2 za okolje Windows XP, kot tudi nove popravke in orodja, ki so specifična za strežniški operacijski sistem.

Med najpomembnejšimi novimi dodatki bo orodje Security Configuration Wizard, ki bo omogočalo pregledno in celovito nastavitev varnostnih vidikov operacijskega sistema, vključno z izbiro storitev, ki bodo delovale na operacijskem sistemu. Ko bo strežnik nastavljen za določeno vlogo, bo mogoče vse nastavitve posneti v posebni datoteki XML in jo prenesti na druge strežnike z enako vlogo. S tem želi Microsoft precej izboljšati upravljanje z varnostnimi nastavitvami, ki so še kako pomembne v strežniškem okolju.

Microsoft je sicer napovedal, da bo komplet popravkov obenem tudi pohitril delovanje nekaterih podsistemov v operacijskem sistemu. Prvi testi so pokazali, da so uspeli pospešiti za 50% obdelavo bremena prek protokola SSL in povečati zmogljivost podatkovnih strežnikov za okoli 17%. Po sedanjih načrtih naj bi Microsoft preizkušanje kompleta popravkov zaključil v prvi četrtini leta 2005, končno različico pa objavil še pred poletjem. Jeseni naj bi objavili tudi prvo razvojno različico sistema Windows 2003 za superračunalniške sisteme (High Performance Edition).

Popravek prihaja ravno v obdobju, ko strežniški paket končno uživa dobre prodajne rezultate. Nedavno so tako z novo različico presegli število nameščenih strežnikov Windows NT, do konca leta 2005 pa naj bi strežniški sistem Windows Server 2003 prehitel vse ostale različice strežnikov Windows skupaj.

V drugi polovici leta 2005 pa bo v testiranje k uporabnikov prišel že drugi komplet popravkov za to strežniško okolje, ki ga za zdaj pri Microsoftu imenujejo Windows Server 2003 R2. Še nedavno ni bilo povsem jasno, ali bo izdelek resnično prišel na vrsto ali ne, vendar so predstavniki razvojnega oddelka drugi komplet popravkov potrdili. Končna različica naj bi bila na voljo v prvi polovici leta 2006.

Že zdaj pa je znano, da nekatere novosti, ki so bile sprva omenjene, ne bodo ugledale luč pred letom 2007, ko bo predvidoma izšla strežniška različica Windows "Longhorn" Server. Med najbolj pogrešanimi bo zagotovo orodje Network Access Protection, ki bo omogočalo izoliranje in karanteno prenosnih računalnikov in drugih sistemov, ki se priključujejo v omrežje prvič ali le občasno. Čeprav bodo deli tega orodja na voljo že v različici Windows Server 2000 R2, pa glavnina ne bo, saj je Microsoft nedavno spremenil odločitev okoli arhitekture. Sklenil je namreč sporazum z družbo Cisco, s katero bo skupno razvil učinkovit nadzorni mehanizem za varnost v lokalnih omrežjih.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji