Objavljeno: 3.9.2004

Poskus standardizacije za strežniške rezine

IBM in Intel sta najavila nov korak na poti, da bi njun skupni projekt strežniških rezin postal industrijski standard. Podjetji sta začeli na tem področju sodelovati leta 2002, IBM pa s svojimi Blade Centri danes obvladuje kar 44% trga strežniških rezin. Samo v drugem četrtletju je IBM-ova prodaja presegla mejo 100 milijonov dolarjev.

Novi predlog pa ni tehnične temveč poslovno-pravne narave. Podjetju sta namreč sprostili licenčne zahteve za proizvajalce dodatkov strežniška ohišja rezinskih strežnikov, kar naj bi spodbudilo prodajo namenskih stikal, usmerjevalnikov, vmesnikov za pomnilniške sisteme in drugih specializiranih elementov. Partnerja pa ohranjata ekskluzivno pravico za nadaljnji razvoj in možnost spreminjanja velikosti, načina priključevanja in drugih skupnih elementov pri samih rezinah in pripadajočih ohišjih za rezine.

Drugi proizvajalci nad takim predlogom niso najbolj navdušeni, saj bi radi imeli besedo tudi pri postavitvi skupnih meril na področju ohišjih in vmesnikov, kar bi lahko pripeljalo nekega dne celo do univerzalne združljivosti med rezinami različnih ponudnikov. Tudi analitiki so mnenja, da predlog IBMa in Intela ni pravi standard temveč bolj poskus obvladovanja trga in neodvisnih proizvajalcev dodatkov. Korak pa ni nobeno presenečenje, saj naj bi se v naslednjih letih prodaja strežniških rezin močno povečala - leta 2008 naj bi bilo tako že okoli 30% vseh strežnikov prodanih v obliki strežniških rezin.

http://www.ibm.com

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji