Objavljeno: 22.9.2001

Posledice terorističnega napada za IT

Teroristična napada na World Trade Center in Pentagon imata globoke posledice tudi na dogajanje v računalniški industriji. Zaradi žalovanja in bojazni pred novimi napadi organizatorji odpovedujejo dogodke, prestavljajo šolanja in najave novih izdelkov. Tragični dogodki prihajajo za računalniško industrijo v najmanj primernem trenutku, ravno v času, ko so vsi upali na ponovno rast prodaje. Proizvajalci računalniških izdelkov so sicer solidarni z žrtvami in svojci, mnogi tudi prostovoljno pomagajo v denarni in drugačni obliki, toda obenem izražajo bojazen, kaj ti dogodki pomenijo za njihovo prihodnost.

Velika uganka ostaja vprašanje, kaj pomeni napad glede odločitev o varnosti in odprtosti računalniške industrije izven ZDA. Mnogi menijo, da bo ameriška vlada z zakoni in ukrepi zaostrila določene vidike širjenja vrhunske tehnologije in morda povrnilo stanje, ki veljalo že pred leti. Poleg vojaških varnostnih mehanizmov nameravajo močno poostriti varnost na področju podatkovnih povezav. V igri je zopet elektronski sistem prisluškovanja internetnemu prometu, ki je v zadnjih letih buril duhove v ameriškem parlamentu in izven njega. Zaostrili naj bi zakone, ki določajo varnostne nivoje v informacijskih sistemih ameriških podjetij. Po tragičnem dogodku pričakujejo, da bodo podjetja zdaj manj nasprotovala, kot doslej. Zagovorniki svoboščin se bojijo, da s tem prehajamo v obdobje, kjer bo več nadzora in manj svobode.

Teroristični napad ni vzel velikega davka samo pri življenjih, temveč tudi pri pomembni računalniški infrastrukturi. Po prvotnih ocenah naj bi bilo v samo v napadu na WTC uničenih za okoli 3 do 5 milijard dolarjev računalniške in komunikacijske opreme, od katere je dobršen del opravljal pomembne funkcije za cel svet. Kljub temu po prvih poročilih kaže, da kljub katastrofi podjetja niso izgubila pomembnejših podatkov. Analize posameznih družb, ki so izgubile svoje pisarne ali celo sedež kažejo, da so izgubili kvečjemu podatke zadnjih nekaj dni, medtem pa so varnostne kopije in podvojeni sistemi na oddaljenih lokacijah uspešno opravile težek preizkus.

Najboljši primer je borza v New Yorku (NYSE), ki je v neposredni soseščini porušenih poslopij. Borza sicer nekaj dni ni delovala, toda že po prvih testiranjih so ugotovili, da lahko ta za cel svet izredno pomemben finančni amfiteater nadaljuje z delovanjem, podprtim z popolno informacijsko infrastrukturo. Zanimiv je podatek, da so bila dodatna testiranja potrebna predvsem zaradi vzpostavitve alternativnih sedežev borznih udeležencev, ki so se morali iz centra WTC preseliti na druge lokacije.

Seveda pa bo prava slika o posledicah terorizma na računalniško industrijo znana šele čez čas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji