Objavljeno: 15.3.2007

Poslovni rezultati Si.mobil in predstavitev UMTS

Drugi mobilni operater v Sloveniji, družba Si.mobil - Vodafone, je predstavil poslovne rezultate za leto 2006, hkrati pa je prvič javno predstavil delovanje lastnega omrežja UMTS, ki bo uporabnikom na voljo v letošnji jeseni. Si.mobil v letu 2006 uspel precej izboljšati svoje poslovne rezultate, kar gre pripisati zlasti 17-odstotnem povečanju uporabnikov glede na leto pred tem. Skupno je bilo konec 2006 pri Si.mobilu prijavljenih že 420.900 uporabnikov, kar je prispevalo k temu, da so prihodki narasli za 30,2% na 131,2 milijonov evrov. Razlog za rast gre pripisati tudi prihodkom od gostovanja tujih uporabnikov ter prihodkom od prodaje novih storitev in blaga.

Poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) se je dvignil za 35,5% in znaša 33,6 milijonov evrov, izjemno pa je narasel tudi poslovni izid iz poslovanja (EBIT) in sicer na 11,2 milijonov evrov, kar je 149,6% bolje kot v letu 2005. Za telekomunikacijskega operaterja je zlasti pomembno, da se je povprečni mesečni prihodek na uporabnika (ARPU) v primerjavi s prejšnjim letom povečal za 20,7% in je ob koncu leta znašal 20,4 evra. Razlog za rast je tako v povečanem številu naročniških razmerij in povečanem prometu.

S 1. januarjem 2006 je v veljavo stopila prenosljivost številk med mobilnimi operaterji. Od skupno skoraj 21.000 prenesenih številk jih je bilo kar 70-odstotkov prenesenih v omrežje Si.mobila. V preteklem letu se je s trga mobilne telefonije umaknil tretji operater Vega, od katerega je Si.mobil uspel privabiti približno 90% njihovih naročniških uporabnikov. Si.mobil je ob tem odkupil tudi 135 baznih postaj s pripadajočimi lokacijami, ki so pomembna pridobitev za uspešno izgradnjo omrežja UMTS in povečevanje pokritosti in zmogljivosti signala GSM, ki danes pokriva 99,6% slovenskega proizvajalca, od tega 90% s tehnologijo EDGE.

Si.mobil je na tiskovni konferenci ob predstavitvi rezultatov prvič predstavil delovanje storitev v lastnem omrežju UMTS. Opravljen je bil prvi videoklic in prikazan prenos podatkov preko tehnologije HSDPA, ki omogoča hitrosti do 3,6Mbit/s. Do konca leta bo zmogljiv širokopasovni mobilni dostop do interneta preko tehnologije HSDPA na voljo v Ljubljani in Mariboru, nato pa tudi v drugih večjih mestih po Sloveniji.

http://www.simobil.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji