Objavljeno: 20.7.2012

Poslovni rezultati v IKT družbah: kakor kje

Julij je mesec, ko številna podjetja poročajo o poslovnih rezultatih v zadnjem četrtletju. Sodeč po objavljenih podatkih družb Microsoft, Google, IBM in Nokia, je stanje v največjih družbah IKT še vedno precej mešano, tako zaradi zaostrenih gospodarskih razmer, kot tudi sprememb na samem trgu ter bolj ali manj uspešnih poslovnih potez posameznih družb. Lepo pa je videti, da v skoraj vseh primerih v prihodnost zrejo z optimizmom.

Pri Microsoftu so zopet zabeležili nov rekord v četrtletnih prihodkih, saj so ustvarili promet v višini kar 18,06 milijard dolarjev (lani v istem obdobju 17,367 milijard). Toda družba je prvič, odkar kotira na borzi, zabeležila izgubo v višini 492 milijonov dolarjev. Povedati pa je treba, da je izguba posledica enkratnega odpisa propadle naložbe v oglaševalsko družbo aQuantive, kar je Microsoft stalo kar 6,2 milijarde dolarjev. Brez tega bi podjetje prikazalo povsem zdrav dobiček. V prihodnost gledajo z velikim optimizmom, saj si obetajo nov zagon rasti prodaje z prihajajočim okoljem Windows 8 in pisarno Office 2013.

Google je tudi lepo presenetil delničarje. V četrtletju so ustvarili za 12,21 milijard dolarjev prihodkov, kar je 21% bolje kot lani. Dobiček je znašal 2,79 milijard dolarjev. Google še vedno veliko večin svojih prihodkov ustvari z oglasi (10,96 milijard, od tega 7,54 milijard v lastnih spletnih storitvah). Nedavno prevzeta družba Motorola je k temu prihodku prispevala okoli 1,25 milijarde dolarjev. Brez pomoči novega lastnika pa bi ob tem ustvarila okoli 38 milijonov izgube. Google bo torej moral več narediti na področju strojne opreme, kar lepo razlaga njihov nedavni vstop na področje tablic, večpredstavnih naprav in še česa.

IBM je za isto obdobje objavil prihodke v višini 25,8 milijard dolarjev in pri tem zaslužek v višini 3,9 milijard dolarjev, kar je okoli 3% manj kot lani. IBMovo poslovanje je stabilno, slabši rezultat od pričakovanih pa pripisujejo predvsem težavam s tečajnimi razlikami. Najbolj zadovoljni so z rastjo prodaje storitev v oblaku in zdravo rastjo (>20%) na Kitajskem. Drugje je rast bistvo bolj počasna.

Nokia se po drugi plati še vedno ukvarja z velikimi težavami, čeprav je v nekaterih podatkih že mogoče videti žarek upanja. Podjetje je v drugem četrtletju ustvarilo kar 1,41 milijarde evrov visoko izgubo, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju lani. Ob tem so sicer promet povečali (iz 7,4 na 7,5 milijarde evrov), vendar hkrati še vedno pada tržni delež na pomembnejših segmentih. Vlagatelji so kljub temu reagirali pozitivno, saj je Nokia uspela obdržati povprečne prodajne cene (151 evrov na telefon) in s tem maržo. Poleg tega je prodaja več kot štirih milijonov telefonov z okoljem Windows Phone bolje, kot so pričakovali analitiki.

http://www.microsoft.com

http://www.google.com

http://www.ibm.com

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji