Objavljeno: 21.7.2006

Poslovni rezultati za drugo četrtletje

Konec julija je čas, ko veliki proizvajalci računalniške opreme in storitev objavljajo svoje četrtletne poslovne rezultate. Drugo tromesečje je bilo za večino proizvajalcev pozitivno, čeprav so se nekateri ubadali z večjimi težavami od pričakovanj. Tokrat sta zopet prednjačila Google in Microsoft, ki sta objavila boljše rezultate od predvidenih. Google je zaradi zelo velikega uspeha oglaševalskega sistema Adsense dosegel kar 77% rast prihodkov, ki znašajo v treh mesecih 2,46 milijarde dolarjev. Pri tem so dosegli čisti dobiček 721 milijonov dolarjev, več kot dvojno v primerjavi z letom pred tem (342,8 milijonov).

Zadovoljni so tudi pri Microsoftu, kjer so v četrtletju dosegli promet 11,80 milijarde dolarjev, 16% bolje kot v enakem obdobju 2005. Dobiček je znašal 2,83 milijarde dolarjev, 30% bolje kot lani. Skupno je Microsoft v svojem poslovnem letu, ki se zaključi junija, zabeležil promet 44,28 milijarde dolarjev in dobiček 12,60 milijard dolarjev.

Nasmejani so pri družbi Apple. Promet se je v letu dni povečal za 24% in dosegel nivo 4,37milijarde dolarjev. Še boljše je pri čistemu dobičku, kjer je zabeležen skok kar 48% na 472 milijonov dolarjev. Analitiki so se bali, da bo družbi prodaja uspešnih izdelkov, kot je iPod nekoliko padla, vendar se to ni zgodilo. Pravzaprav nasprotno, saj se je prodaja računalnikov Macintosh zaradi prehoda na Intelovo platformo povečala za dobrih 12%. Zmerno zadovoljni so tudi pri družbi SAP, kjer so zabeležili promet 2,2 milijarde evrov, 9% kot leto pred tem.

Toda vsem ni šlo tako dobro. Ostra vojna med AMDjem in Intelom je povzročila, da sta obe podjetji zabeležili rezultate, ki so slabši od pričakovanj. AMD je denimo v četrtletju zabeležil promet 1,22 milijarde dolarjev, pri čemer se je dobiček povečal glede na leto pred tem iz 83 na 102 milijone dolarjev, kar pa je manj kot v prvem četrtletju 2006, ko so zabeležili dobiček 259 milijonov dolarjev. Predvsem je za AMD zaskrbljujoč podatek, da so marže v četrtletju padle kar za 56,8%, še enkrat toliko pa je že bil padec v prvih treh mesecih leta. Intel je v primerjavi s tekmecem seveda precej višje, pri tromesečnem prometu v višini 8,009 milijard dolarjev, kar pa je manj od pričakovanj (8,262 milijard dolarjev). Predvsem pa je čisti dobiček glede na leto pred tem padel kar za 57% in se ustavil pri 885 milijonih dolarjev. Podjetje je že reagiralo z odpustitvijo okoli 1.000 zaposlenih, zlasti v vodstvu.

Najhuje je šlo v zadnjem četrtletju družbi Yahoo. Podjetje je zabeležilo v drugem četrtletju promet 1,58 milijarde dolarjev, kar je 26% bolje kot v 2006, vendar so delničarji zaradi drugih kazalcev podjetju družbi podelili "rdeč karton". Delnice so po objavi rezultatov padle kar za 18% in dosegle najnižji nivo v 52 tednih. Delna je burno reakcijo povzročil padec prihodkov glede na zadnje četrtletje lanskega leta, vendar so tedanji rezultati zavajajoči, saj je takrat podjetje zabeležilo izreden prihodek 552 milijonov dolarjev s prodajo svojih preostalih delnic v družbi Google.

http://www.google.com

http://www.microsoft.com

http://www.apple.com

http://www.sap.com

http://www.amd.com

http://www.intel.com

http://www.yahoo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji