Objavljeno: 26.7.2001

Postopek aktivacije Windows XP lahko prevara skoraj vsakdo!

Skupina nemških strokovnjakov je v spletni publikaciji TecChannel, ki je v lasti medijskega podjetja IDG Interactive, objavila, kako preprosto razbiti postopek aktivacije Windows XP (Windows Product Activation). Po njihovih ugotovitvah so vsi podatki zapisani v datoteki wpa.dbl v mapi system32; ko Windows zazna, da so bili zamenjani več kot trije kosi strojne opreme, izbriše to datoteko, nakar sistema ni več mogoče zagnati brez nove aktivacijske šifre.

Strokovnjaki TecChannel so najprej prekopirali datoteko wpa.dbl in nato zamenjali nekaj kosov strojne opreme. Ko je Windows zahteval novo šifro, so najprej vstavili originalno strojno opremo, nato prekopirali datoteko wpa.dbl nazaj na njeno mesto in sistem je spet deloval. Nato so vnovič namestili Windows XP v isti računalnik, prekopirali datoteko wpa.dbl in sistem uspešno zagnali z uporabo iste šifre kot pri prejšnji namestitvi.

Tako jim je tudi uspelo namestiti Windows z uporabo iste šifre na drug računalnik. Z raznimi nastavitvami in pomožnimi programi so spremenil ID šifro diskovnega sistema in naslov MAC omrežne kartice, nato spremenili nastavitev računalnika v prenosnik s priključno postajo, zaradi česar Windows pri seznamu strojne opreme ne upošteva krmilnikov IDE in SCSI ter grafične kartice. Tako naj bi ostali samo štirje kosi strojne opreme, po katerih Windows preverja, ali gre za isti sistem; CD-ROM, procesor, disk in količina pomnilnika. Pri TecChannel so ugotovili, da je tako, saj so s kopiranjem datoteke wpa.dbl iz že nameščenega sistema uspešno namestili Windows XP še na en računalnik z enako količino pomnilnika.

Pri TecChannel sklepajo, da to pomeni konec za postopek aktivacije in predvidevajo, da bo v prihodnosti mogoče v spletu dobiti primerne datoteke wpa.dbl prav tako kot danes registracijske kode. Čeprav se iz Microsofta na ugotovitve TecChannela še niso odzvali, analitiki sklepajo, da tehnologija postopka aktivacije do končne izdaje Windows XP ne bo bistveno spremenjena in ugotavljajo, da bi morda bilo bolje, če bi Mircrosoft to preprosto črtal iz nove različice operacijskega sistema.

http://www.tecchannel.de

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji