Objavljeno: 8.3.2002

Poudarek na 3GIO in Infiniband

Na konferenci IDF se je večina predavanj na ta ali oni način lotevala novih zaporednih povezovalnih standardov 3GIO in Infiniband, ki imata sicer veliko skupnega.

Vodilo 3GIO naj bi počasi nadomestilo vodilo PCI (z vsemi njegovimi izpeljankami), vsaj v začetku pa bosta oba sistema živela vzporedno. Standard temelji na zaporednem vodilu, kjer posamezna pot (par povezav) zmore hitrost 2,5 Gb/s, opisane pa so tudi možnosti združevanja poti do faktorja 16x, ki bo omogočal 16-krat višje hitrosti. Zanimivo je, da bo vodilo 3GIO narejeno tako, da bo programski opremi (tudi operacijskemu sistemu) še vedno vidno kot zelo hitro vodilo PCI. Prve izdelke na temelju standarda 3GIO lahko pričakujemo v drugi polovici leta 2003.

Za razliko od tega bo Infiniband namenjen predvsem za strežniške povezave izven računalnika. Torej za omrežne povezave, za povezave do pomnilniških sistemov (diskov) in za interprocesne povezave. Tudi Infiniband uporablja zaporedni prenos podatkov in dosega enako osnovno hitrost 2,5 Gb/s. Enako je tudi tukaj osnovna zamisel v tem, da programska oprema ne bo ločila naprav, ki bodo povezane prek Infinibanda od tistih, ki so povezane na dosedanji način. Programska oprema bo z omrežno >>kartico<<, ki bo na vodilu Infiniband še vedno komunicirala kot z navadnim protokolom ethernet, enako bo z diskovnim sistemom komunicirala s protokolom SCSI. Seveda, če se bo proizvajalec tako odločil, saj najvišjega komunikacijskega nivoja Infiniband ravno zaradi prilagodljivosti ne določa (in lahko zato uporabimo protokole IP, SCSI,...). Poleg višje hitrosti je glavna korist za razvijalce prehod na zaporedne povezave, saj današnja vzporedna vodila (do 64 bitna) predstavljajo pretežko in predvsem predrago osnovo za izdelavo matičnih plošč.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji