Objavljeno: 21.8.2011

Povečana realnost in navigacija

Apple je v zadnjih letih veliko investiral v tehnologije povezane z zemljevidi in navigacijo, nedavno pa so vložili prijave nekaterih ključnih patentov, ki utegnejo spremeniti način, kako si pomagamo z elektronskimi zemljevidi pri vožnji ali hoji. Ena izmed najbolj zanimivih zamisli je uporaba tako imenovane povečane realnosti oziroma elektronskih napotkov za navigacijo, ki so prikazani na dejanski sliki okoliša in v realnem času.

Zamisel je ta, da video posnetek, ki ga zajema video kamera v prenosni napravi, opremimo z navodili, npr. napisi ulic ali celo puščicami, ki kažejo smer proti cilju, kar je bistveno bolj nazorno kot prikaz na zemljevidu ali satelitskemu posnetku. Za točno pozicioniranje v prostoru tovrstni sistem uporablja več informacij: zemljepisne koordinate (GPS), podatke elektronske kompasa, ključna pa je zaznava edinstvenih objektov oziroma drugih pomembnih informacij na samem video posnetku, s čimer lahko določimo orientacijo.

Za zdaj še ni znano, kdaj in v kašni obliki naj bi tovrstne tehnologije prišle v Applove izdelke, vendar nekateri opazovali menijo, da rezultat teh naporov ni daleč.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji