Objavljeno: 19.8.2002

POWER4 pomanjšati v PowerPC

Na oktobrski konferenci Microprocessor Forum bo IBM predstavil novo različico procesorja PowerPC, ki bo najverjetneje izviral iz IBMovih strežniških procesorjev POWER4. POWER4 danes velja za enega najzmogljivejših 64-bitnih procesorjev na tržišču, zato se je IBM odločil, da ga >>pomanjša<< in naredi primernega tudi za uporabo v namiznih računalnikih. POWER4 je danes tako velik in porabi toliko električne energije, da ga ni najti v strežnikih, ki so cenejši od 12.000 dolarjev. Celo IBMove delovne postaje raje uporabljajo starejši POWER3.

Novi PowerPC bo 64-bitni procesor, verjetno bo (v začetku) deloval s hitrostjo 2 GHz, vse pa kaže, da ne bo vseboval dveh procesorskih jeder, kar je velika prednost izdelka POWER4 pred konkurenco.

IBMova odločitev je verjetno posledica dejstva, da >>Appleov<< del tržišča trenutno trdo drži v rokah Motorola s svojimi procesorji PowerPC G4. IBM cilja na Appleove računalnike, ki trenutno premorejo le procesorje frekvence do 1,2 GHz (na voljo so tudi dvoprocesorski računalniki). V ta namen bo novi PowerPC vseboval tudi vektorske ukaze, za katere pa zaenkrat ni znano ali bodo popolnoma združljivi z Motorolinimi ukazi AltiVec. Če ne bodo, bo preboj bistveno težji, kajti Apple in mnogi razvijalci so svojo prihodnost utemeljili ravno na teh ukazih, ki bistveno pospešujejo delo v grafičnih in video programih. Zanimivo je, da IBM pravi, da bo nov procesor vseboval >>preko 160 vektorskih ukazov<<, kajti Motorolinih ukazov AltiVec je natanko 162...

Nezdružljivost vektorskih ukazov bi lahko pomenila tudi to, da stari MacOS (ne pa tudi OS X) na novih računalnikih ne bi več deloval. Vsebuje namreč veliko starih ukazov za procesorje 68000, ki bi jih bilo z novim procesorjem zelo težko emulirati.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji