Objavljeno: 28.10.2002

PowerQuest V2i Protector

Podjetje PowerQuest, znano po izdelkih za delo z diskovnimi razdelki, je objavilo novo orodje, ki omogoča izdelavo varnostnih kopij diskovnih volumnov na druge diske, pa tudi hitro povrnitev podatkov. PowerQuest V2i Protector je orodje, ki omogoča izdelavi diskovnih slik celotnih diskovnih volumnov in jih shrani na druge lokalne diske, omrežne strežnike, sisteme NAS ali SAN.

Pri tem je ustvarjena popolna slika sistema, skupaj z operacijskim sistemom, nastavitvami in podatki na volumnu. Program podatke shrani v posebno stisnjeno datoteko, ki zavzame tipično precej manj prostora kot podatki na volumnu, sam proces kopiranja pa ne zahteva, da je tedaj strežnik ustavljen, saj deluje celota v ozadju. Celota sloni na PowerQuestovi tehnologiji Virtual Volume Imaging (V2i), s katero je mogoče hitro in zanesljivo narediti sliko sistema.

Priložena se seveda tudi orodja za hitro povrnitev sistema iz diskovne slike, kar traja le nekaj minut je tako bistveno hitreje kot povrnitev podatkov iz arhivskih nosilcev (trakov, optičnih enot,...). Podobno tehnologijo srečamo v pomnilniških sistemih NAS in SAN, kjer orodja skrbijo za izdelavo diskovnih slik, le da se v teh primerih naredijo le kopije datotečnih tabel ne pa tudi samih podatkov, ki ostanejo na isti lokaciji. Ena od pomembnih vidikov takšne izdelave varnostnih podatkov je tudi ta, da je takšne datoteke lažje arhivirati kot pa podatke na produkcijskih sistemih (odprte datoteke).

Program se vključuje v Microsoft Management Console (MMC), kar omogoča lažje centralizirano upravljanje s programom v okviru ostalih upraviteljskih opravil. Izdelavo diskovnih slik je mogoče tudi prožiti časovno ali pa ob vnaprej določenih pogojih. S posebnim orodjem je mogoče tudi dostopati do vsebine takih diskovnih slik in iz njih prebrati tudi samo posamezne datoteke. Tak pristop je še posebej koristen ob okužbah z virusi, kjer lahko na ta način hitro obnovimo okužene datoteke. Cena izdelka je 700 dolarjev.

http://www.powerquest.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji