Objavljeno: 25.10.2002

Predlog nove različice standarda XML

Organizacija World Wide Web Consortium je objavila predlog nove različice jezika za opis dokumentov XML 1.1, kljub nasprotovanju mnogih, da je nova različica prilagojena željam velikana IBM in zaradi tega ne bo združljiva s prejšnjimi različicami. Najpomembnejša sprememba v novi različici XML je namreč obravnava znakov v standardu Unicode, kar bo zlasti omogočilo uporabo standarda na IBMovih velikih računalnikih.

Očitki organizaciji World Wide Web Consortium, ki izdeluje standarde, priporočila in izdelke na področju uporabe v spletu, da je preveč pod vplivom velikih računalniških podjetij, sicer niso novi. Tokrat pa se je menda spet preveč prilagodila IBMu, ki je dosegel spremembo v standardu XML, namesto da bi popravil urejevalnike besedil na svojih velikih računalnikih. Ti namreč obravnavajo znak za konec vrstice drugače od vseh ostalih urejevalnikov besedil, trenutni standard XML pa tega znaka ne prepozna.

V organizaciji World Wide Web Consortium zatrjujejo, da je podpora znakom Unicode pomembna zaradi mednarodne uporabe v vseh jezikovnih področjih. Združljivost standarda s prejšnjimi različicami pa bo zagotovljena s pomočjo zapisa različice standarda v glavo dokumenta.

http://www.w3.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji