Objavljeno: 15.4.2002

Predmetni datotečni sistem spet aktualen

Microsoft je v devetdesetih letih vlagal veliko energije v nov predmetno usmerjen datotečni sistem, ki bi moral luč sveta ugledati v tedaj novi različici Oken imenovani Cairo. Z nekoliko zamude smo Cairo s končnim imenom Windows 2000 končno dočakali, vendar pa predmetno zasnovanega datotečnega sistema v njem ni bilo. Razlog je bil kompleksnost naloge, kot trdijo nekateri, pa tudi druge prioritete, ki jim je bil takrat izpostavljen Microsoft - Netscape, Java in nenazadnje tožbe ameriškega tožilstva.

Steve Ballmer pravi, da so se pri Microsoftu naloge lotili ponovno in to z vso resnostjo. V prihajajoči različici Oken imenovani Longhorn naj bi se pojavil vsaj zametek predmetnega datotečnega sistema, ki naj bi zlasti programerjem olajšal delo z danes različnimi bazami podatkov, ki jih najdemo na osebnih računalnikih in strežnikih. Osnova sistema bo novi podatkovni strežnik izpeljan iz sedanjega MS SQL Serverja, ki ima zaenkrat še kodno ime Yukon.

Hkratno iskanje po različnih tipih podatkov, kot so elektronska pošta, podatkovne zbirke, besedilne datoteke, slike in filmi je danes tehnično komajda izvedljivo, vsekakor pa je to izredno zahteven projekt za vsakega programerja. Programi danes uporabljajo različne podatkovne zbirke za hranjenje podatkov (recimo Exchange za elektronsko pošto, SQL Server za podatke, datotečni sistem za datoteke,...), da o tujih izdelkih (Oracle, IBM...) niti ne govorimo. Predmetno usmerjeni datotečni sistem bi zadeve poenotil, saj bi za vse tipe podatkov programerji lahko uporabljali eno in isto >>bazo<<, ki je kar datotečni sistem.

Avtor prvotne ideje takega datotečnega sistema je Oraclov Larry Ellison. Podjetje je že pred nekaj leti predstavil nekaj podobnega - datotečni sistem Internet File System. Pred kratkim so v bazo Oracle 9i vgradil še strežnik za elektronsko pošto, ki naj bi na novi sistem premamila uporabnike Microsoft Exchange. Toda Oracle se je lotil le nekaterih delov, ne pa nadomestila osrednjega datotečnega sistema v operacijskem sistemu.

Vprašanje pa je, ali bo Microsoftu uspelo Zgodovina kaže, da mu ta posel ne gre najbolje, predvsem pa je projekt tako zapleten, da bo verjetno trajal predolgo, da bi ga bilo moč v celoti vgraditi že v Windows z delovnim imenom Longhorn. To pomeni, da bomo sčasoma morda spet srečali dve vzporedni družini okolja Windows, eno brez predmetnega datotečnega sistema in eno z njim.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji