Objavljeno: 6.9.2001

Predstavitev Pentiuma 4 s taktom 2 GHz

5. septembra, le nekaj dni po svetovni premieri, so Intelovi predstavniki tudi slovenski javnosti uradno predstavili njihov najnovejši procesor Pentium 4 z delovnim taktom 2 GHz.

Na tiskovni konferenci, sklicani ob tej priložnosti, Intelov predstavnik za srednjo in vzhodno Evropo ni le predstavil novega procesorja, veliko je bilo govora tudi o drugih aktualnih izdelkih. O samem procesorju ni bilo povedano nič novega. Kot je znano, gre za 0,18-mikronsko izvedbo (jedro Wilamette). Novo, 0,13-mikronsko jedro Northwood je že v končnih preizkusnih fazah, pričakujemo ga lahko še pred koncem leta Videli smo matične plošče s sistemskim naborom i845, ki bodo naprodaj po 10. septembru. Sprva le s podporo za PC133 SDRAM, šele na začetku prihodnjega leta tudi za pomnilnik DDR. Nabor i850 in pomnilnik RDRAM ostajata v Intelovem programu kot najzmogljivejša platforma za uporabnike, ki zahtevajo brezkompromisno zmogljivost. Kombinacija i845 - Pentium 4 bo zapolnila srednji del Intelove ponudbe, ki jo je do sedaj zasedal Pentium III. Ta se dokončno umika iz namiznih računalnikov, še vedno pa ostaja glavni procesor za prenosnike, predvsem z novim 0,13-mikronskim jedrom Tualatin. Prenosniki so že nared, enega smo si lahko ogledali tudi na predstavitvi. Spodnjemu delu ponudbe je še vedno namenjen procesor Celeron, ki je pred kratkim dosegel hitrost 1,1 GHz in s tem prehitel glavnega konkurenta, AMD Durona, ki (zaenkrat) deluje s taktom 1 GHz. Celeron bodo do konca leta že izdelovali na Tualatinovem jedru, podvojena bo količina L2 predpomnilnika (na 256 KB), začetna hitrost pa 1,2 GHz. Seveda bo navoljo tudi v izvedbi za prenosnike, kjer bi znal biti zaradi nizke cene in dobrih zmogljivosti prava >>ubijalska<< kombinacija.

Sporočilo celotne predstavitve je bilo dokaj jasno: časi, ko smo hitrosti procesorjev merili v megahercih, so dokončno mimo. Gigaherci se ne skrivajo več le v velikih sistemih, za (relativno) majhen denar se lahko naselijo tudi v povprečnem računalniku. Ostaja le vprašanje, ali jih resnično že potrebujemo ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji