Objavljeno: 5.3.2003

Predstavitev Windows Server 2003 bo aprila; znane so cene

Microsoft postavlja na svoje mesto še zadnje elemente pred predstavitvijo novega strežniškega operacijskega sistema. Uradna predstavitev družine izdelkov bo 24. april, končna koda pa bo interno na voljo že okoli 12. marca. Pričakovati pa je mogoče, da se bo operacijski sistem v prodaji pojavil že kak dan pred tem, saj se nekateri proizvajalci strojnih strežnikov trudijo, da bi bili prvi zunaj z izdelki.

Microsoft je tudi sporočil uradne priporočene cene, ki so v celoti zelo podobne tistim, ki so doslej veljale za strežnike Windows 2000. Za zdaj so na voljo le ameriške cene, evropske in slovenske pa bodo znane ob sami predstavitvi izdelka. Windows Server 2003 Standard Edition bo tako stal 1.000 dolarjev z licencami za pet uporabnikov. Različica Windows Server 2003 Enterprise Edition bo stala 4.000 dolarjev v izvedbi s 25 licencami.

Cene za najzmogljivejši Windows Server 2003 Datacenter Edition niso javno objavljene, saj bo operacijski sistem prodajan le v kombinaciji z izbrano strojno opremo. Zato pa je znana cena nove in najmanjše različice Windows Server 2003 Web Edition, ki je namenjena spletni strežbi, stane pa 400 dolarjev.

Dodatne licence za uporabnike (CALi) stanejo 200 dolarjev za pet oziroma 800 dolarjev za 20 uporabnikov. Licence za Windows Server 2003 Terminal Server stanejo 750 dolarjev za pet uporabnikov in 2.700 dolarjev za 20 uporabnikov.

Novost je licenca za tako imenovani zunanji priključek (external connector), s katerim strežnik lahko streže storitve in dostop poljubnemu številu zunanjih uporabnikov (ki dostopajo tipično prek interneta). Za Windows Server 2003 je ta cena 2.000 dolarjev, za terminalski dostop pa 8.000 dolarjev. Kupci lahko odslej tudi izbirajo način nakupa CALov, ki so lahko vezani na osebo ali računalnik.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji