Objavljeno: 11.5.2006

Predstavljen Windows CE 6

Na razvojni konferenci razvijalcev za prenosne in vgradne sisteme (MEDC), ki v začetku maja poteka v ameriškem Las Vegasu, in v letu, ko Windows CE "slavi" svoj 10. rojstni dan, je Microsoft predstavil preizkusno različico šestega rodu tega operacijskega sistema za delo v realnem času, ki se uporablja predvsem za prenosne naprave in vgrajen v različne naprave.

Windows CE 6 (WinCE) predstavlja precejšnjo nadgradnjo, ki temelji na povsem novem načrtu jedra. To mogoča krmiljenje znatno večjega števila procesov (32.000 namesto prejšnjih 32) in nudi več naslovljivega navideznega pomnilnika za vsak proces (2GB, prej 64MB), pri tem pa ohranja kompaktnost, saj bo njegova velikost tudfi v dokončani obliki primerljiva z jedrom Windows CE 5 (okrog 300KB).

Ker je operacijski sistem temelj programske podlage Windows Mobile je pričakovati, da bo postal njen sestavni del kmalu po dokončni izdaji, kar bo ponudilo povsem nove zmožnosti snovalcem pametnih telefonov, žepnih računalikov in ostalih naprav, ki potrebujejo zmogljiv in kompakten operacijski sistem. Nova podlaga bo še privlačnejša zaradi dodanih več sto preizkušenih gradnikov, kar je pri WinCE že tradicija. Podprt bo tudi novi rod kompaktne oblike podlage .net (.NET Compact Framework, CF). CF 2.0 naj bi ohranil popolno združljivost za programsko opremo, razvito na CF 1.

WinCE 6 bo podpiral tudi nedavno predstavljen Networked Media Device Feature Pack (NMD FP), ki cilja hitro rastoči trg digitalnih videorekorderjev, povezanih v omrežje. NMD FP prinaša podporo za snemanje, omrežno povezljivost, gonilnike za dodatno strojno opremo ter kodeke.

Kot pri predhodniku, bo tudi WinCE na voljo v obliki izvirne kode z dovoljenjem "Shared Source". Ta proizvajalcem strojnih naprav omogoča hitrejše prilagajanje operacijskega sistema lastnim potrebam, vključno z razvojem lastnih gradnikov in preoblikovanjem uporabniškega vmesnika za potrebe boljše prepoznavnosti določene blagovne znamke na tržišču.

Pomembna novost nove podlage je tudi prenova razvojnega orodja Platform Builder, ki bo v prihodnosti na voljo v dveh različicah: samostojni in kot vsadek za splošno razvojno okolje Visual Studio, ki bo tako uporabno še za večji obseg nalog.

Preizkusne različice Windows CE 6 bodo prejeli vsi udeleženci konference, širše preizkušanje pa za zdaj še ni predvideno. Končna izdaja Windows CE naj bi bila nared letos jeseni. Omenimo še, da se bo evropska konferenca MEDC odvijala med 6. in 8. junijem v francoski Nici.

http://msdn.microsoft.com/embedded/windowsce/

http://msdn.microsoft.com/mobility/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji