Objavljeno: 23.2.2006

Preizkusimo Javo SE 6 in Javo EE 5

Podjetje Sun Microsystems je predstavilo preizkusni različici novega rodu javanskih podlag. Obe sta (znova) preimenovani. Temeljna podlaga, nared predvsem za razvoj na namizju, ki je nastaja pod kodnim imenom Mustang, je končno krščena kot Java SE 6 (razvojni komplet je še vedno JDK 1.6), nadgrajena podlaga, ki ponuja vse potrebno za razvoj zmogljive strežniške programske opreme, pa se po novem imenuje Java EE 5 (nekdaj J2EE).

Razvijalci so z nestrpnostjo pričakovali znatne izboljšave, ki jih prinaša nova Java EE. Ključni novosti, ki naj bi razvoj poenostavili in pohitrili, sta prenovljena specifikacija za strežniška zrna EJB 3.0 in izboljšan standard za razvoj spletnih uporabniških vmesnikov, Java Server Faces (JSF) 1.2. Programerjem je delo znatno olajšano z vpeljavo napotkov, ki precej težaških opravil prenesejo na prevajalnik in izvajalno okolje. Brez dvoma so v novi Javi EE opazni vplivi podlage .net, ki je uspešno nadgradila pomanjkljivosti prejšnjih različic javanskih podlag.

Java EE 5 je trenutno na voljo kot "predogled" (preview), dokončana pa naj bi bila nekje do začetka maja. Hkrati s predogledom strežniške jave je Sun ponudil tudi preizkusno različico novega programskega strežnika Application Server 9, ki je nastal skozi odprtokodni projekt Glassfish. Razvijalci lahko preizkusijo tudi izboljšano razvojno okolje NetBeans 5.5, ki prvič vsebuje tudi podporo za modeliranje UML, preneseno iz izdelka Java Studio Enterprise, tako da gre za preverjeno in delujočo tehnologijo. Novi NetBeans ponuja tudi orodja za načrtovanje storitveno usmerjena arhitekture (SOA) programskih rešitev.

"Namizna" Java SE bo nastajala nekoliko dlje, predviden izid dokončane kode naj bi se zgodil jeseni, vendar prav tako lahko že preizkušamo novosti, ki jih bo prinesla. Med njimi velja poseben poudarek izboljšani varnosti, vgrajeni podpori za spletne storitve, izboljšana je še učinkovitost izvajanja in razhroščevanja ter seveda precejšnja prenova integracije z namizjem, saj bo Mustang omogočil polno izkoriščanje strojnega pospeševanja in izgled gradnikov uporabniškega vmesnika, ki bodo med drugim znali izkoristiti tudi novosti gradnikov GTK (za npr. Linux) in povsem prenovlje nuporabniški vmesnik prihajajočih Oken Vista.

http://java.sun.com/javase/6/

http://java.sun.com/javaee/5/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji