Objavljeno: 25.3.2000

Prekletstvo satelitske telefonije

Operater satelitske telefonije ICO je pod stečajno zaščito (Chapter 11) ameriškega sodišča od 27. avgusta lani. Družba si prizadeva okrevati do maja 2000 vendar neuspešna izstrelitev satelita na raketi Sea Launch zagotovo

ne bo pomagala. Neka

minut po navidez uspešni izstrelitvi, ki so jo opravili 12. marca ob 15.49 po našem času, kakih 350 km od Božičnih otokov v Tihem oceanu, so izgubili povezavo z raketo. Družba Sea Launch, ki jo vodi Boeing, bo uvedla preiskavo, zagotavljajo pa, da je raketa padla v ocean in tako ni povzročila škode prebivalstvu. ICO je tako neslavno izgubil svoj prvi satelit od dvanajstih (dva sta rezervna), ki jih načrtujejo izstreliti do začetka komercialnega delovanja leta 2002.

Sea Launch pa je pred tem že uspešno opravil dve izstrelitvi za druge naročnike. Neuradne ocene navajajo, da je bila vrednost izgubljenega satelita 100 milijonov dolarjev. Predstavniki satelitskega operaterja se tolažijo, da so tveganja pri izstrelitvah običajni dogodki, in ocenjujejo, da ta neuspešna izstrelitev ne bo imela učinkov na začetek njihovega delovanja.

http://www.ico.com

http://www.sea-launch.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji