Objavljeno: 7.3.2011

Prenosnik, ki ga krmilimo z očmi

Švedsko podjetje Tobii je na sejmu CeBit predstavilo delujoč prototip prenosnika, pri katerem izbire na zaslonu počnemo zgolj s premikanjem oči. Prenosnik, ki je nastal v sodelovanju s podjetjem Lenovo, omogoča udobno in zanesljivo krmiljenje funkcij povsem brez dotikanja računalnika ali pa kot pripomoček in krajšnico ob uporabi tipkovnice in miške.

Tehnologija, ki jo razvija Tobii, omogoča nekaj zanimivih stvari. Za začetek lahko z očmi premikamo kursor in celo igramo igre, pri katerih je glavni cilj premikanje po zaslonu. Pri prebiranju besedil lahko s premikom pogleda sprožimo premikanje vsebine stvari, lahko pa tudi izbiramo med odprtimi okni. Pogled lahko uporabimo tudi za zumiranje pri fotografijah, tudi v kombinaciji z uporabo miške, kjer pogled uporabljamo za določanje točke, kjer bomo povečevali vsebino. Avtorji so predvideli tudi posebne drsnike in druge gradnike uporabniškega sistema, ki so optimizirani za uporabo z vidom.

Tehnologija še ni povsem nared za vsakdanjo rabo, vendar naj bi to bilo mogoče v nekaj letih, zlasti zdaj, ko so dobili partnerja v obliki enega izmed največjih proizvajalcev osebnih računalnikov.

http://www.tobii.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji