Objavljeno: 30.7.2002

Prenosnik z vodnim hlajenjem

Hitachi je prvi proizvajalec, ki za hlajenje prenosnika uporablja vodno hlajenje. Na Japonskem so namreč predstavil prenosnik Flora 270W, ki nima vgrajenih ventilatorjev, čeprav je vgrajen zmogljivi procesor Pentium 4-M s taktom 1,8 GHz. Za hlajenje procesorja in nekaterih ključnih vezij skrbi patentiran sistem vodnega hlajenja, ki ga je Hitachi v obliki prototipa prikazal že pozimi. Namesto ventilatorja so čez procesor speljane posebne cevke, v katerih se pretaka voda in hladi površino vezij, ta pa se nato zbira in ohlaja v posebnem rezervoarju, nameščenem v pokrov računalnika poleg zaslona.

Po trditvah Hitachija je sistem enako učinkovit kot hlajenje z ventilatorji, vendar v primerjavi s tem skoraj neslišen. Obenem zagotavljajo, da mehanizem lahko zagotavlja učinkovito hlajenje vsaj pet let, drobna črpalka, ki poganja vodo pa ima življenjsko dobo več kot 44.000 ur. Plastična pregrada v pokrovu prenosnika obenem preprečuje, da bi voda puščala v predele, kjer se nahaja elektronika.

Prenosnik je sicer nekoliko debelejši od >>običajnih<< modelov istega proizvajalca, saj so morali najti prostor za vodni rezervoar. To pa uspešno skrivajo z uporabo velikega 15-palčnega zaslona, zaradi katerega mora biti prenosnik že tako nekoliko večji. Prenosnik stane na Japonskem preračunano v ameriško valuto okoli 3.000 dolarjev, za zdaj pa še ni načrtov za prodajo na drugih trgih.

http://www.hitachi.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji