Objavljeno: 9.9.2003

Prenosniki: stabilna rast prodaje

Po ugotovitvah družbe IDC je bila prodaja prenosnih računalnikov po vsem svetu v drugem trimesečju za 22,4 odstotka višja kot v enakem lanskem obdobju, v ZDA pa je bila rast 18-odstotna. Kupci prenosnih računalnikov so predvsem podjetja, vendar se prodaja povečuje tudi pri končnih uporabnikih. HP, Dell in IBM so povečali svoje deleže v drugem trimesečju, Toshiba pa je utrpela padec.

Sicer pa je na prvem mestu še vedno HP s 17,3-odstotnim svetovnim tržnim deležem, sledijo pa Dell s 15,4%, Toshiba z 11,2%, IBM z 9,6% in Fujitsu-Siemens s 6,1%. Na ameriškem trgu ima vodilno mesto Dell z dobro četrtino trga, HP pa pokriva petino. Največ razlogov za zadovoljstvo ima HP, saj mu je uspel 10-odstotni skok prodaje notesnikov, v skupni prodaji namiznih in prenosnih računalnikov ter strežnikov pa je v vodstvu še vedno Dell.

Prodaja prenosnih računalnikov raste stabilno že od leta 1998 naprej, lahko pa se zgodi, da bo prišlo do manjših težav zaradi naraščanja cen pomnilnikov in zaslonov LCD. Sicer pa prenosniki obsegajo že skoraj 27 odstotkov trga PC-jev, do leta 2007 pa naj bi v ZDA dosegli že 35-odstotni tržni delež.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji