Objavljeno: 29.3.2001

Prenovljene državne spletne dveri

V skladu s Strategijo elektronskega poslovanja v javni upravi za obdobje 2001-2004, ki jo je vlada sprejela letos februarja, so na Centru vlade za informatiko (CVI) te dni predstavili prenovljene spletne dveri E-uprava (http://e-gov.gov.si/e-uprava/index.html) in informacijske kioske (infomate), ki bodo državljanom omogočali dostop do storitev in informacij E-uprave po vsej Sloveniji.

"Ko smo pred petimi leti pričeli pripravljati prijaznejšo javno upravo, nismo niti vedeli kaj internet je, vendar smo reforme pripravljali na nove tehnologije," je na predstavitvi povedal generalni sekretar vlade in bivši notranji minister Mirko Bandelj. Po njegovem mnenju bodo prenovljene dveri omogočale odpravo mnogih pomanjkljivosti in zastojev s katerimi se pogosto soočamo tako državljani kot tudi delavci javne uprave.

Vodja projekta sistema E-uprava na CVI Dušan Kričej je tudi predstavil delovanje in osnovne namene dveri. Na pozdravni strani so v ospredju povezave na štiri osnovna področja, kjer lahko dobimo informacije o državljanih, podjetjih, delavcih in ustanovah javne uprave. Poleg iskalnika in povezav na strani najpomembnejših državnih ustanov (parlament, predsednik države in predsednik vlade), je na pozdravni strani tudi stilizirana slika državnega grba, ki spominja na ščit in naj bi predstavljal varnost, ter osrednja novica, ki je napisana na prozornem sloju, kar naj bi predstavljalo transparentnost delovanja države.

Zaenkrat dveri ponujajo predvsem informacije o delovanju države, upravnih postopkih (npr. registracija društva, vpis na fakulteto, ceniki upravnih storitev in obrazci ...) in povezave na strani, ki nudijo zanimivo vsebino (Atlas Slovenije, Stanovanjski sklad, Zavod za zaposlovanje ...). Na CVI pa načrtujejo, da bo sistem v prihodnosti omogočal tudi opravljanje storitev, med drugim tudi oddajo prošnje za osebno izkaznico, napovedi dohodnine ali celo javnega naročila. Pripravljajo pa tudi t.i. osebno različico dveri, kjer si bo lahko uporabnik določil katere informacije ga najbolj zanimajo in posebno različico za slepe, ki bo vsebovala manj grafike, tako da bo mogoče uporabljati programe za branje teksta. Celoten sistem deluje na Sunovem sistemu Solaris s podatkovno zbirko Oracle. Za vsebino skrbi uredniški odbor, ki ga sestavljajo člani pristojnih ministrstev in CVI.

Generalni sekretar Bandelj je tudi predstavil vladne načrte z infomati, ki bodo omogočali državljanom brez dostopa do interneta dostop do E-uprave. Infomati naj bi v neki meri nadomestili telefonske govorilnice, zato je vlada poslala ponudnikom internetnih in mobilnih komunikacijskih storitev pismo o nameri podpore pri izgradnji vsedržavne mreže infomatov. Po Bandljevih besedah so za to že predvidena proračunska sredstva. Po vladnem načrtu naj bi infomate dobavljalo podjetje Logina po ceni 800 tisoč tolarjev.

http://www.gov.si

http://e-gov.gov.si/e-uprava/index.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji