Objavljeno: 19.7.2006

Prenovljeni Intel Itanium

Intel je objavil dolgo pričakovano različico 64-bitnih procesorjev Itanium, ki prinaša dvojno jedro v to družino izdelkov. Projekt Montecito je bil najavljen že leta 2005, vendar se je Intel moral soočiti s številnimi težavami, zaradi katerih so morali celo spremeniti nabor ukazov in znižati prvotno začrtane delovne takte. Kljub temu je nova generacija procesorjev najzmogljivejši izdelek iz družbe Intel, z njo pa še naprej ciljajo predvsem na strežnike z IBM-ovimi procesorji Power in Sunovimi SPARC-i.

Zaradi pomanjkanja programske opreme in visoke cene je bilo doslej po procesorjih Itanium zelo malo povpraševanja. Intel je tako v zadnjem četrtletju prodal le okoli 100.000 procesorjev Itanium, vendar obenem trdijo, da se v zadnjem času povpraševanje povečuje, zlasti zaradi dobre prodaje strežnikov, ki jih izdeluje prvotni partner pri razvoja procesorja - Hewlett Packard.

Novi Itanium 2 z dvojnimi jedri je velikansko inženirsko delo, saj ima model 9050 s 24 MB drugonivojskega predpomnilnika kar 1,7 milijarde tranzistorjev. Na voljo so različni modeli s takti od 1,4 do 1,6 GHz in predpomnilniki velikosti od 6 do 24 MB, kar seveda zelo vpliva na ceno - ta se giblje od 696 dolarji z najmanjši model do zajetnih 3.692 dolarjev za najzmogljivejšo različico.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji