Oglasno sporočilo
Objavljeno: 1.9.2017 09:00

Preoblikovanje infrastrukture pametnega mesta z uporabo tehnologije LoRaWAN

Pametna mesta stremijo k učinkovitosti, uporabi naprednih tehnologij in novim izzivom, ki jih prinaša internet stvari (IoT). Rešitve za upravljanje porabe energije, ki jih razvija Solvera Lynx, predstavljajo mejnik na področju preoblikovanja v pametna mesta. Komunikacijske naprave, ki temeljijo na tehnologiji LoRaWAN in inovativni programski platformi GemaLogic, predstavljajo osnovo za uspešne rešitve na področju pametnih mest in energetskega managementa.

Rešitve upravljanja porabe energije že prinašajo koristi večjim industrijskim in stavbnim kompleksom v regiji. Ena najpomembnejših referenc je projekt energetskega managementa v podjetju BTC d.d.

BTC City Ljubljana je eden največjih poslovnih, nakupovalnih, rekreacijskih, zabaviščnih in kulturnih centrov v Evropi. Od središča Ljubljane je oddaljen le 3 km in 200 m od ljubljanskega avtocestnega obroča – kraj, ki ga preprosto morate obiskati. Ustanovljen je bil pred več kot 60 leti in od takrat predstavlja primer inovativnega poslovnega pristopa k trajnostnemu razvoju in učinkovitemu upravljanju porabe energije. Razteza se na 475.000 kvadratnih metrih, vključuje 56 objektov in ne povezuje le tržnih, logističnih in rekreacijskih objektov, temveč tudi dvajset energetskih postaj ter obsežno cestno in energetsko infrastrukturo.

Poslovni izziv:

Upravljanje tako velikih objektov zahteva porabo izjemno velikih količin energije, ki predstavljajo približno 10 % vseh izdatkov podjetja. Za optimizacijo te izjemno visoke porabe energije je podjetje BTC potrebovalo po meri narejeno rešitev za energetski management.

Rešitve Solvera Lynx:

Solvera Lynx ponuja nove rešitve za pametno upravljanje porabe energije, ki temelji na brezžični tehnologiji LoRaWAN. Ta tehnologija je boljša izbira v primerjavi s klasičnimi žičnimi omrežji, zahvaljujoč velikemu dosegu, edinstveni prodornosti, prilagodljivosti, preprostemu upravljanju in vzdrževanju ter varnemu in zanesljivemu prenosu podatkov. Za učinkovito povezavo med merilniki in omrežjem je bila vzpostavljena brezžična povezava LoRa. Za izvajanje meritev je bila izbrana inovativna brezžična oprema z dolgim dometom – naprava ComBox.L®. ComBox.L® pošilja podatke programski platformi GemaLogic®, kjer se vsi podatki zberejo, obdelajo in analizirajo.

Prednosti uvedbe rešitve Solvera Lynx:

Konkretni rezultati (optimizacija porabe energije, zmanjšanje energetskih izgub in uvedba celovitega pregleda nad delovanjem) so se pokazali že nekaj mesecev po uvedbi sistema energetskega upravljanja.

Z uvedbo sistema energetskega managementa je podjetje BTC pridobilo možnost sistematičnega nadzora nad porabo energije s pomočjo orodij, ki omogočajo preprosto zbiranje podatkov, analizo učinkovitosti in ustvarjanje avtomatiziranih poročil. Vse to prispeva k večji učinkovitosti in boljši koordinaciji pri upravljanju porabe energije.

»Uvedba sistema se je izplačala in zaradi velikih prihrankov, ki smo jih zabeležili, bomo nadaljevali z uporabo platforme GemaLogic za upravljanje porabe energije.« pravi Tomaž Damjan, BTC, d.d.

Prednosti rešitev Solvera Lynx v primerjavi s konkurenco:

Portfelj projektov je resnično izjemen. Za različne projekte so bili pripravljeni pametni merilni sistemi po meri (elektrika, plin, voda, zrak, obnovljivi viri energije), spremljanje količine (rezervoarji/cisterne za gorivo), različne analize (kakovost zraka, temperatura, vlažnost), sledenje/lokalizacija in spremljanje stanja stroja.

Glavne prednosti so inovativne tehnologije in sposobnost prilagajanja naših rešitev za upravljanje porabe energije, tako da ustrezajo edinstvenim potrebam vašega podjetja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji