Objavljeno: 16.5.2003

Preprostejši nosilci za modre laserje

Toshiba in NEC pripravljata nov optični nosilec za uporabo z modrimi laserji, ki bo narejen z enakimi proizvodnimi postopki, kot današnji nosilci DVD. Tak pristop bo bistveno znižal cene izdelave optičnih nosilcev naslednje generacije, kar lahko pomeni, da bodo prej osvojili trg kot sicer.

Novi tip optičnega nosilca uporablja običajne plošče s premerom 12 cm in debeline 1,2 mm, kar je precej drugače od konkurenčnih predlogov. Ti namreč uporabljajo debelejše nosilce, ki so narejeni it več slojev, celo plošč, iz katerih modri laser bere z različnimi nakloni žarka. Zaradi takega pristopa nosilec tudi ne potrebuje dodatne zaščitne škatle, ki je sicer nuja pri drugih ponudnikih. To med drugim omogoča, da bodo bralniki za nove nosilce nazaj združljivi z nosilci DVD in celo CD.

Posamezen nosilec lahko shrani okoli 36 GB podatkov ob uporabo dveh slojev in ene strani plošče. Z uporabo samo enega sloja bo mogoče na nosilec spraviti do 20 GB podatkov. Cene za zdaj še niso znane, toda partnerja zagotavljata, da bo precej nižja od konkurenčnih izdelkov. Za ilustracijo - Sonyev novi snemalnik, ki podpira modre laserje stane trenutno okoli 3.000 dolarjev, posamezen nosilec pa nosi ceno 45 dolarjev. Toshiba in NEC nameravata ostale podrobnosti razkriti v naslednjih tednih, prve izdelke pa morda lahko pričakujemo že proti koncu leta.

http://www.toshiba.com

http://www.nec.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji