Objavljeno: 26.3.2009

Prestolnica: obdavčiti optične kable

Mestna občina Ljubljana se pripravlja na uvedbo nove dajatve, ki bo, tako vsaj napoveduje župan Ljubljane Zoran Janković, obdavčila aktivna optična vlakna, ki tečejo po njenem zemljišču. Sodeč po osnutku odloka, o katerega uvedbi se bo odločalo v prihodnjih dneh, bodo morali operaterji, ki izkoriščajo optične vodnike na mestnem zemljišču in po mestnih kanalih, za vsak meter aktivne povezave odšteti dva centa na mesec.

Predlagana dajatev se bo seveda odrazila tudi v cenah telekomunikacijskih storitev, čeprav je ljubljanski župan prepričan, da uporabniki ne bomo doživeli sprememb cen, čes, da je konkurenca dovolj velika, da do tega ne bo prišlo. Kaj pa če se bo zgodil ravno nasproten scenarij in se bodo operaterji med seboj, seveda neuradno, dogovorili za zvišanje cen – zanj bodo namreč imeli idealni izgovor? Nekateri ponudniki komunikacijskih storitev, med katere spada tudi dostop do interneta, so namreč že ocenili, da bo zaradi predlaganega ukrepa, ako stopi v veljavo, dostop do interneta preko optične povezave (in katere koli druge storitve preko tega vodnika) dražji za okoli dva evra na mesec, kar je vse prej kot zanemarljivo.

Kot so izračunali na MOL, naj bi na ta račun v občinsko blagajno prejeli okoli tri milijone evrov na leto. Predlagan ukrep je seveda vse prej kot pošten, saj se spravlja le nad optične vodnike, medtem ko bakrene parice in koaksialne kable, dva najpogostejša vodnika za prenos govora in podatkov izpušča. Očitno Ljubljana želi obdavčiti kakovostno povezavo prihodnosti.

Pred morebitno uvedbo takse ostaja odprtih še precej vprašanj, najbolj pa v oči bodeta dve: prva je manjko zakonske podlage za takšen ukrep, druga pa je bolj tehnične narave in se sprašuje, kako bo opravljano ugotavljanje aktivnih optičnih povezav.

www.ljubljana.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji