Objavljeno: 26.9.2003

Pretočni video preko USB resničnost

Standard USB se že od samega začetka uporablja tudi za povezavo video naprav, ki so preko priključka pošiljale video v pretočnem zapisu. Težava je bila v tem, da sam standard ni bil pripravljen za take vrste prenosa podatkov, poleg tega pa standard USB 1.1 tudi ni dajal dovolj pasovne širine za kakovostno sliko. Tako so bile spletne kamere edine naprave, ki so bile dejansko uporabne za povezavo preko vmesnikov USB, medtem ko je pri bolj zahtevnih napravah, denimo video kamerah, kakovost slike znatno padla.

USB 2.0 sicer danes omogoča dovolj pasovne širine, kljub temu pa so bili za samo pretakanje videa potrebni dodatni gonilniki in posebni standardi, kot je denimo Sonyjev Pretočni USB (Streaming USB). Zdaj pa je združenje USB Implementers Forum, ki bdi nad standardom končno uspelo dodelati specifikacijo za pretočni video preko USB, ki bo omogočala kakovosten prenos brez dodatnih gonilnikov. Po napovedih članov foruma naj bi prve naprave, ki bodo podpirale specifikacije za pretočni video preko USB na voljo še letos, predvsem digitalne video kamere in spletne kamere.

Kljub temu je standard FireWire bolj razširjen za prenos pretočnega videa, saj ima pred USB-jem še eno prednost - vzpostavitev povezave in prenos vsebin preko FireWire je mogoča tudi, če nobena izmed naprav ni računalnik, ki ga USB še zmerom zahteva. Že ob predstavitvi USB 2.0 pred dvema letoma so v združenju USB Implementors Forum obljubljali dodatek k specifikaciji - imenovan USB On-the-Go, ki naj bi omogočal medsebojno povezovanje naprav brez računalnika. Po mnogo dela je tudi ta standard pripravljen, prvi izdelki s podporo za USB On-the-Go naj bi prav tako bili na voljo že letos.

http://www.usb.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji