Objavljeno: 15.3.2006

Prgišče Sonyjevih novosti

Velika podjetja rada od časa do časa, navadno enkrat letno, zberejo novinarje in jim predstavijo svoje najnovejše dosežke, poslovne uspehe in smernice za prihodnost. Pri Sonyju so od 20. do 25. februarja dobrih 30 novinarjev iz 18 evropskih držav gostili kar na domačih tleh, v Tokiu.

Med novostmi, ki smo jih lahko videli, na prvem mestu omenimo novo serijo prestižnih televizorjev LCD Bravia X, v kateri bo za začetek model s 117 centimetrskim zaslonom. Najopaznejša lastnost novih televizorjev bo ločljivost 1920 x 1080 pik, ali polna visoka ločljivost (Full HD), kot ji pravijo pri Sonyju. Za povrhu bo televizor opremljen tudi z vsemi najsodobnejšimi tehnologijami za izboljšavo slike. Z njimi so med drugim dosegli še boljšo kotno vidljivost ter bolj naravne rdeče in zelene odtenke, ki so bili doslej zaradi tehničnih značilnosti osvetlitve zaslona ena od šibkejših točka zaslonov LCD.

Maja bodo v Evropi pričeli prodajati tudi novo serijo televizorjev Esprit. Elegantno oblikovani televizorji (prvi model bo imel 81 centimetrski zaslon) imajo vgrajen predvajalnik DVD ter glasbeni sistem z zvočniki, digitalnim ojačevalnikom in tehnologijo za navidezni prostorski zvok S-Force Pro Front Surround. Glavna zvočnika sta vgrajena v ploščo, ki, ko poslušamo samo glasbo, zakriva zaslon in bo na voljo v različnih barvah, globokotonec pa je skrit v televizorjevem podstavku.

Zvočniki, vključno z globokotoncem, digitalni ojačevalnik S-Master in navidezni prostorski zvok so vgrajeni tudi v nekoliko nenavaden izdelek – televizijsko mizico G1000. Namenjena je vsem, ki bi radi na kar se da enostaven način zvočno nadgradili svoj televizor.

Precej pozornosti evropskih novinarjev je bil deležen Blu-rayDisc in Sonyjevi načrti v zvezi z njim. Prvi predvajalnik, BDP-S1, naj v trgovine prišel poleti. Pri Sonyju kot enem največjih zagovornikov zapisa Blu-ray so zlasti ponosni, da od velikih studiev samo še Universal ni napovedal podpore, ampak vztraja pri HD-DVD. Ostali naj bi že letos izdali več kot 80 filmov v visoki ločljivosti, prvi pa bodo v trgovinah, vsaj ameriških, že aprila, sočasno s prvim Samsungovim predvajalnikom.

Za konec omenimo še eno zanimivo novost – brezžični televizijski sistem LocationFree TV. Sistem sestavlja oddajnik, ki ga priključimo na televizor ali tudi kakšen drug vir televizijskega signala, recimo digitalni videorekorder, satelitski sprejemnik ali računalniško kartico, ter brezžični na dotik občutljivi zaslon LCD. Oddajni del sistema ima še infrardeči »podaljšek«, ki televizorju ali videorekorderju posreduje ukaze, vtipkane na zaslonu.

Brezžični televizor lahko uporabljamo doma in televizijske oddaje (ali tudi filme, shranjene na disku videorekorderja ali računalnika) gledamo iz katerekoli sobe, s terase ali vrta. Ker ima zaslon tudi brezžični vmesnik wi-fi, ga lahko povežemo v internet, in če imamo v internet priključen tudi oddajnik, lahko domači televizijski spored gledamo od koderkoli na svetu.

Sonyjevi brezžični televizorji so v Združenih državah že na voljo, v Evropi pa jih šele pričakujemo.

http://www.sony.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji