Objavljeno: 14.5.2002

Prihaja Matrox Parhelia-512

Podjetje Matrox, nekoč eden od vodilnih proizvajalcev grafičnih procesorjev, je po dolgem zatišju končno temeljito prenovil svoje procesorje. Novice nosi ime Parhelia-512, gre pa za prvi tovrstni izdelek z 512-bitno notranjo arhitekturo. Grafični procesor sestavlja več kot 80 milijonov tranzistorjev, narejen pa je v 0,15 mikronski arhitekturi. Vodilo do pomnilnika DDR DRAM je široko 256 bitov in omogoča hitrosti prenosa podatkov do 20 GB/s. Pomnilnik, ki ga podpira Parhelia-512 je velik do 256 MB, posamezen procesor pa vsebuje dve vezji RAMDAC (s frekvenco delovanja 400 MHz) za podporo prikaza slike na dva zaslona sočasno (digitalna in analogna).

Za natančnejšo predstavitev barv procesor podpira 10 bitov za predstavitev posameznega barvnega kanala (skupno lahko predstavi čez milijardo različnih barv), poseben algoritem pa omogoča zelo ostro sliko tudi pri izhodu za video signal. Visoko kakovost slike in hitrost procesiranja zagotavljajo tehnologije, kot so filtriranje do 64 vzorcev na posamezen urin cikel, strojno mehčanje robov pri črkah (imenovano Glyph Antialiasing, po funkciji podobno Microsoftovi tehnologiji ClearType, vendar narejeno v strojni opremi), mehčanje robov s 16-kratnim nadvzorčenjem (FAA-16x), štirikratno vzorčenje (Quad Texturing) s prepustnostjo štriih pik na cikel in kar 26-delni grafični cevovod za hitro senčenje 3D slik.

Procesor Parhelia-512 je prvi tovrstni izdelek, ki je v celoti združljiv s prihodnjim grafičnim programskim vmesnikom DirectX 9, prav tako pa je optimiziran za delo z vmesnikom OpenGL. Matrox je celo prispeval tehnologijo senčenja Hardware Displacement Mapping (HDM), ki je ena od novih tehnologij v vmesniku DirectX 9. Pri Matroxu so tudi posebej mislili na uporabnike iger in s funkcijo IMAX omogočajo krmiljenje celo treh zaslonov naenkrat (z uporabo tretjega vezja RAMDAC, tako da je eden spredaj, dva pa ob strani) z navidezno ločljivostjo 3840 x 1024 pik. Pri Matroxu so tudi povsem prenovili programski vmesnik in gonilnike, ki zdaj nosijo skupno ime Matrox PowerDesk-HighFidelty (HF). Podrobnosti o ceni, prihodu kartic na trg in ostale podrobnosti bodo znane čez približno mesec dni.

http://www.matrox.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji