Objavljeno: 30.3.2009

Prihaja mp3HD

Podjetje Thomson je predstavilo evolucijo priljubljenega zvočnega zapisa mp3, ki obljublja vrhunsko kakovost zvoka zaradi uporabe algoritma za kompresijo podatkov brez izgub. Nov zapis imenovan mp3HD omogoča enako kakovost zvoka kot zvočni zapisi brez kompresije (recimo WAV), pri čemer porabi precej manj prostora kot originali. V odvisnosti od tipa zvočnega posnetka algoritem zagotavlja bitno prepustnost med 500 in 900 Kb/s. Tipične skladbe dolžine 4 minute bodo tako na pomnilniških nosilcih zavzemale med 14 MB (zvočne knjige) in 26 MB (pop, rock,...).

Ključna lastnost novega zapisa je najbrž ta, da je mp3HD nazaj združljiv s standardom mp3. Nove zvočne datoteke so namreč narejene tako, da je za osnovo vzet zapis MP3, ki mu na v ločenem delu datoteke pripišejo dodatne informacije za visoko kakovost zvoka. Zaradi tega bomo nove posnetke lahko poslušali tudi na dosedanjih napravah in programih, kot običajne zapise mp3. Če pa bo predvajalnik podpiral mp3HD, bodo uporabljene tudi dodatno shranjene informacije. Mp3HD ohranja tudi druge informacije, kot so denimo zapisi ID3.

Thomson je že pripravil nekatera orodja za uporabo novega zapisa. S posebnim dodatkom za priljubljeni Winamp je mogoče tako že poslušati posnetke mp3HD, objavili pa so tudi orodje za kodiranje posnetkov, ki deluje na platformah Windows in Linux.

http://www.mp3HD.com

http://www.all4mp3.com/default.aspx

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji