Objavljeno: 30.9.2005

Prihaja MySQL 5.0

Podjetje MySQL AB je oznanilo, da so objavili prvega kandidata za produkcijo (RC1) nove različice podatkovnega strežnika MySQL 5.0.0. Gre za najbolj ambiciozen projekt podjetja, ki je nastajal čez tri leta, z njim pa se avtorji nameravajo spopadati z največjimi uveljavljenimi strežniki, kot so tisti podjetij Oracle, Microsoft in IBM. Nov izdelek temelji na funkcionalnostih ANSI SQL, mnoge od katerih sploh ne obstajajo v drugih izdelkih na trgu. Med novostmi so pogledi, ki so samo za branje ali pa taki, ki se samodejno posodabljajo, podpor za hranjene procedure in funkcije, prožilci dogodkov na nivoju podatkovnih vrstic, ter druge pomembne lastnosti.

Podatkovni strežnik denimo zna uporabljati striktno preverjanje podatkovnih tipov in ne dovoljuje hrambo podatkov, ki niso skladni s podatkovnim slovarjem (ki je tudi združljiv s standardom ANSI SQL). Nova je knjižnica matematičnih in finančnih funkcij, ki omogoča natančnejšo in preprostejšo obdelavo numeričnih podatkov. Za upravljanje s podatki je pomembna novost orodje Archive Storage Engine, ki omogoča hrambo podatkov brez indeksov v zelo kompaktni obliki, primarno primerni za trajno arhiviranje podatkov.

Arhitektura Federated Storage Engine pa omogoča doseganje večje zanesljivosti delovanja z zmožnostjo enostavnega dostopa do tabel podatkovne baze na oddaljeni lokaciji. MySQL tako kot doslej računa na sodelovanje podpornikov odprte kode za čim hitrejše odpravljanje še zadnjih težav, na kar je na vrsti uradna objave nove različice programskega paketa.

http://www.mysql.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji