Objavljeno: 25.3.2003

Prihaja poletje brezplačnega spleta

Neo WLAN, omrežje WiFi, ki ga postavljata SiOL in Mobitel že deluje na treh lokacijah po Ljubljani, podjetji pa pripravljata še mnoge druge, ki bodo zaživele do jeseni, ko se konča preizkusno obdobje.

Priklop na omrežje Neo WLAN je zelo preprost, saj je zgolj treba poiskati s signalom pokrito območje, in sprožiti iskanje omrežja. Potrebno je izključiti preverjanje omrežja in WEP, oziroma vse možnosti pri nastavitvah povezave. Za prijavo v omrežje je dovolj, da dvokliknemo spletni brskalnik, ki bo samodejno prikazal prijavno stran, v kolikor pa se to ne zgodi - in pri preizkušanju omrežja smo naleteli na točno to težavo -, pomaga ponovni zagon računalnika. V omrežje se prijavimo bodisi s SiOL-ovim uporabniškim imenom in geslom, bodisi s telefonsko številko iz Mobitelovega omrežja (031, 041, 051), geslo pa dobimo preko kratkega sporočila SMS. Pri SiOL-u so nam zaupali, da imajo tudi generični račun, ki ga lahko uporabljajo tudi tisti, ki niso naročniki SiOL-a ali Mobitela; v tem primeru je uporabniško ime >>neo<<, geslo pa >>internet<<.

Kot smo ugotovili v našem preizkusu omrežje deluje kot bi moralo, čeprav še ni pripravljeno na veliko število uporabnikov, izboljšati pa bo potrebno tudi varnost. Kar se samega načina prijave tiče, je prijava preko Mobitelove telefonske številke povsem varna, saj se geslo generira za vsako sejo posebej, tistim, ki se prijavljajo s SiOL-ovim uporabniškim imenom in geslom, pa bi teoretično lahko kdo to geslo ukradel. Poleg tega omrežje ne uporablja enkripcije WEP, kar bi, ponovno teoretično, lahko omogočilo vdore v računalnike teh nezaščitenih uporabnikov. Sicer tudi WEP ne zagotavlja prave varnosti, zato so pri SiOL-u povedali, da čakajo na končno različico standarda IEEE 802.11i, ki bo omogočal večjo zaščito uporabnikov. Prav tako težavo zaenkrat predstavlja dejstvo, da omrežje ne predvideva odjave, razen če pač ugasnemo računalnik, onemogočimo brezžično povezavo, ali pa odidemo iz območja pokritosti. Zaenkrat to ni nek večji problem, lahko pa postane, ko bo za priklop na omrežje potrebno plačevati, še posebej, v kolikor se bodo odločili za obračunavanje glede na čas. Pri SiOL-u zagotavljajo, da bodo do pričetka komercialnega delovanja te varnostne težave odpravili, uporabniki pa bodo do takrat zagotovo bolj varni, če bodo med uporabo omrežja Neo WLAN vključili kakšen požarni zid.

Trenutne tri lokacije v Ljubljani - nakupovalni center Citypark, SiOL-ova poslovna stavba na Cigaletovi in Fakulteta za elektrotehniko - predstavljajo začetek, čeprav niso vse najbolj uporabne. Na Cigaletovi se denimo lahko v omrežje priključimo zgolj na ulici ali v kateri izmed stavb, ni pa primernega javnega prostora. Citypark je namenjen predvsem za uporabo v lokalih v prvem nadstropju, na Fakulteti za elektrotehniko pa je pokrita stavba z okolico. Med točkami, ki jih lahko pričakujemo že kmalu sta bila že omenjena letališče Brnik in hotel Kokra na Brdu pri Kranju, pri SiOL-u pa imajo resne načrte, da bo do poletja pokrita večina stare Ljubljane in druge lokacije, kjer veliko ljudi preživlja prosti ali delovni čas.

http://www.siol.net

http://www.mobitel.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji