Objavljeno: 11.2.2009

Prihaja slovenska tipkovnica?

Leto in pol je ekspertna skupina na Slovenskem inštitutu za standardizacijo (SIST) pripravljala nov standard za slovensko tipkovnico. Sprememb je precej, veliko zanimiveje pa bo spremljati, ali bo do uveljavitve nove postavitve tipk oziroma njihove vsebine, dejansko prišlo. Menjava standarda namreč nikakor ni poceni, še posebej ne za tako majhno tržišče, kot je naše.

Strokovnjaki SIST-a, katerim so pri delu pomagali tudi predstavniki Microsofta in odprtokodne skupnosti so že septembra 2007 staknili glave ter pripravili nov standard, predvideva poslovenjenje vseh tipk, pri tem pa ne bo več prostora za nekaj črk, ki jih slovenščina ne pozna. Slovenjenje je vidno že pri glavnih tipkah - Enter naj bi tako postal Potrdi, Esc Izhod, Caps Lock bi postali Velike Črke, Shift - Dvig, Ctrl - Ktrl, Delete pa bi zamenjal napis Izbriši.

Tako naj bi se z novo tipkovnico iz neposrednega izbora poslovili črki đ in ć (dostopni bosta s kombinacijo Alt Gr), š, č in ž pa bi se znašle skupaj - v isti vrsti. Pogosto uporabljani izbiri @ in € bi postali dostopnejši. Nekaj sprememb predvideva tudi uporabo naglasnih znamenj, ki bi prav tako bila hitreje dostopna.

Osnutek standarda (oSIST 1044) je v javni obravnavi do 2. marca 2009, seveda pa to še ne pomeni, da bo tudi sprejet. Obrazec za morebitne pripombe in podajo mnenj najdete na spletišču inštituta.

www.sist.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji