Objavljeno: 24.9.2002

Prihajajo novi Palmi

Palm se močno trudi, da bi pospešil prodajo svojih ročnih računalnikov, zato uvaja dve novi tržni znamki za profesionalno in domačo rabo. Že oktobra naj bi tako predstavili prve modele iz bodoče znamke ročnih računalnikov za domačo rabo z imenom Palm Zire. Presenetili naj bi predvsem z nizko ceno, saj bo pričakovanjih osnovni model na voljo že za 100 dolarjev. Sočasno pa bodo na trg prišli tudi prvi ročni računalniki namenjeni profesionalni rabi, ki bodo nosili skupno ime Palm Tungsten. Pričakujemo lahko, da bodo sistemi zasnovani na novem jedru s procesorji Arm, vsebovali bodo najnovejši PalmOS, za profesionalno rabo pa bodo bogato opremljeni z brezžičnimi vmesniki. Na začetku naj bi prišla na vrsto dva modela in sicer prvi, ki bo imel vgrajen vmesnik bluetooth, drugi pa bo imel vgrajeno podporo za omrežje GPRS. Prve slike kažejo tudi na to, da lahko pričakujemo povsem nove oblike Palmov.

Obe novi imeni pa v svojem okrilju ne bodo imeli le strojne rešitve temveč tudi programske storitve in sisteme. Prva med njimi je rešitev Tungsten Mobile Information Management (MIM), ki podjetjem omogoča vzpostavitev brezžičnega omrežja in povezav med ročnimi računalniki in centralnimi informacijskimi sistemi, s katerimi lahko izmenjujejo elektronsko pošto in druge podatke. Izdelek izhaja iz dosedanjega paketa Palm Wireless Messaging Solution, ki so ga dogradili in obogatili. Med drugimi podpira izmenjavo podatkov o koledarjih, kontaktih in opravilih med ročnimi računalniki in strežniki Microsoft Exchange Server in Lotus Notes/Domino. V njem so tudi izkoristili dosedanje izkušnje pri prvem brezžičnem terminalu Palm i705, kar bodo zdaj razširili tudi na druge brezžične sisteme, kot sta GPRS in Wi-Fi. Za varen prenos podatkov sistem uporablja šifriranje AES in odjemalca Security Plus. Cena izdelka je 2.500 dolarjev skupaj z licencami za 25 uporabnikov.

Palm z novimi sistemi odgovarja na kritike tistih, ki trdijo, da se je podjetje doslej prepočasi odzivalo na spremembe in nove tehnologije. Prehiteli so ga celo lastni licenčni partnerji, v prvi vrsti Sony, ki je bil v zadnjem času deležen precej večje rasti prodaje kot sam Palm.

http://www.palm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji