Objavljeno: 11.2.2002

Prihajajo prenosniki s Pentiumom 4

Proizvajalci prenosnikov kar ne morejo počakati na to, da bi Intel tudi uradno predstavil mobilno različico Pentiuma 4, zato so nekateri že napovedali nove modele, ki bodo na trg prišli predvidoma marca ali aprila. Procesor, ki bo najbrž nosil oznako Pentium 4-M, bo izdelan v 0,13 mikronski arhitekturi, vseboval pa bo 512 KB velik drugonivojski predpomnilnik. Seveda bo Intel vanj vgradil vse doslej znane prijeme za varčevanje s porabo energije, pa tudi nekatere nove. Sprva obljubljajo frekvence 1,6 in 1,7 GHz, kasneje pa menda do 2,4 GHz, torej celo več, kot pri današnjih najhitrejših namiznih izvedbah.

Fujitsu Siemens bo Pentium 4 najprej vgradil v prenosnik Amilo D, namenjen kot zamenjava z namizne računalnike, zlasti za domačo rabo. Poleg novega procesorja bo prenosnik vseboval grafični pospeševalnik ATI Radeon M6C z 16 MB velikim grafičnim pomnilnikom DDR DRAM, diske velikosti do 40 GB, enote CD-ROM, DVD-ROM, CD-RW in DVD/CD-RW ter bogat nabor vmesnikov vključno s Firewire in omrežnim vmesnikom. Na voljo bodo tudi različni zasloni z diagonalami 14 in 15 palcev, do ločljivosti 1400 x 1050 pik.

Toshiba namerava nove procesorje vgraditi v svoje nove prenosnike z oznako Satellite 5000. Posebnost tega prenosnika bo tudi novi grafični pospeševalnik nVidia GeForce4 440 Go, ki bo zagotavljal zelo hitro grafiko. Ob temu pri Toshibi napovedujejo niz velikih zaslonov, vključno z 15-palčnim, ki bo imel ločljivost 1600 x 1200 pik. Poleg bogatega nabora pomnilniških enot (med temi DVD-ROM/CD-RW kombinirana enota), je bogat predvsem nabor večpredstavnih funkcij in vmesnikov. Zvočnike je prispeval znani proizvajal harman/kardon, med drugim pa na prenosnikom najdemo digitalni izhod za prostorski zvok v zapisu Dolby Digital 5.1. Vgrajen bo tudi vmesnik firewire in enota za kartice SD Card.

Podobne bogato opremljene prenosnike, med katerimi je presenetljivo dosti takih namenjenih predvsem za domačo rabo, načrtujejo tudi drugi proizvajalci, kot so Compaq, Helwett Packard in IBM. Kljub prihodu novega procesorja pa pri Intelu ne nameravajo opustiti dosedanjih procesorjev Pentium III-M in Mobile Celeron. Ta dva omogočata namreč v nekaterih izvedbah znatno manjše in energijsko manj potratne prenosnike, kot bo to sprva možno izdelati na podlagi novega mobilnega Pentiuma 4.

http://www.intel.com

http://www.fujitsu-siemens.com

http://www.toshiba.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji