Objavljeno: 8.11.2002

Prihajajo prenosniki z večjimi zasloni

Današnji prenosniki imajo povečini zaslone velikosti 14,1 ali 15 palcev, že naslednje leto pa prihajajo na trg prenosniki s 15,4, 16 in 17 palčnimi zasloni. Korejski Samsung in japonski Hitachi tako pripravljata za naslednje leto 15,4 in 17-palčne zaslone za prenosnike, ki bodo imeli ločljivost 1280 x 800 pik, znano tudi kot WXGA. Takšna ločljivost je posebej primerna za gledanje filmov v široko zaslonskem načinu, z razmerjem slike 16:9.

Kooperacija nizozemskega Philipsa in korejskega LG-ja, družba Philips.LG LCD bo naslednje leto predstavila zaslone velikosti 17,1 palcev z ločljivostjo 1440 x 900 pik, medtem ko je japonski Sharp pripravil prototipe zaslonov LCD velikosti 15 in 16 palcev, z ločljivostmi 1600 x 1200 in 1280 x 1024 pik.

Zasloni z velikimi ločljivostmi so doslej našli svoje mesto zgolj v dragih prenosnikih, namenjenih predvsem inženirjem in oblikovalcem, ki pri svojem delu potrebujejo takšne zaslone. Vendar pa izdelovalci zaslonov LCD in prenosnikov ocenjujejo, da bo vse več običajnih uporabnikov raje seglo po zaslonih z večjimi ločljivostmi. Vzrok za to je predvsem v dejstvu, da prenosniki vse bolj nadomeščajo namizne PC-je in mnogim uporabnikom sama velikost in prenosljivost prenosnika ne predstavlja več tako pomembnega dejavnika. Poleg tega cene zaslonov LCD in sestavnih delov vse bolj padajo, zato večji zaslon ne predstavlja več bistveno višje cene računalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji