Objavljeno: 17.7.2002

Prihajajo prvi peresniki

Po tem, ko je Microsoft skoraj dve leti porabil za promocijo prenosnih računalnikov, ki jih upravljamo s peresom, bodo ti kot kaže jeseni končno tudi v prodaji. Čeprav je zamisel o peresnikih stara že vsaj kakih deset let, a se ni nikoli zares prijela, Microsoft verjame, da se bo to spremenilo. V ta namen pripravljajo posebno različico operacijskega sistema Windows XP z imenom Tablet PC Edition, obenem pa stimulirajo partnerje, od katerih so nekateri svoje modele že predstavili.

Podjetje Fujitsu, z njim pa tudi evropsko mešano podjetje Fujistu Siemens Computers, pripravlja peresnik z imenom Stylistic ST4000. Računalnik je debel le 2,5 cm in tehta 1,4 kg, pri tem pa uporablja procesor Pentium III-M. Ob samem peresniku nameravajo ponuditi tudi priklopno postajo Tablet Dock, na katero je mogoče priključiti tipkovnico, miško, v njej pa je prostor tudi za izmenljive pomnilniške enote, kot so DVD-ROM in CD-RW. Stylistic ST4000 bo jeseni hkrati na voljo v Evropi in ZDA.

Tajvanski Acer je na področju peresnikov ubral nekoliko drugačno pot. Novi model TravelMate 100 je v osnovi navaden prenosnik s tipkovnico, vendar lahko vgrajeni zaslon obrnemo za 180 stopinj in ga poveznemo čez tipkovnico, s čimer dejansko postane peresnik. Zaslon ima diagonalo 12,1 palcev, nudi pa ločljivost 1024 x 768 pik. Računalnik tehta le 1,4 kg, vsebuje pa Pentium III-M s taktom 800 MHz, 256 MB RAM, 20 GB velik disk, poleg modema in omrežnega priključka pa je vgrajen tudi brezžični omrežni vmesnik IEEE 802.11b. Posebnost je tipka, ki hipoma spremeni sliko iz ležečega v pokončni položaj, ki je bolj primeren za uporabo s peresom. Tudi Acerjev model pride v prodajo jeseni.

Na predstavitev svojih peresnikov se pripravljajo tuid drugi proizvajalci. Med temi so novinci na tem področju, kot je recimo znani proizvajalec monitorjev Viewsonic, kot tudi znana imena. Hewlett Packard bo peresnik predstavil v družini prenosnikov Evo, ki jo je >>podedoval<< od Compaq. Toshiba pa bo peresnik uvrstila v svojo družino lahkih prenosnikov z imenom Portege. Podrobnosti bodo znane jeseni.

Čeprav Microsoft poudarja, da bo za tokratni uspeh peresnikov pomembno, da lahko na njih uporabljamo vse običajne okenske programe, so analitiki do takih napovedi skeptični. Raziskave namreč kažejo, da uporabniki niso pripravljeni žrtvovati tipkovnic za vnos podatkov, peresniki pa imajo zato svoje mesto le na nekaterih vertikalnih trgih, recimo v medicini. Microsoft sicer obljublja, da bo za peresnike izpopolnil naprednejše sisteme vnosa podatkov, zlasti razpoznavo govora, toda ta rešitev se je doslej izkazal le za napol uporabno, poleg tega pa je za zdaj omejena le na nekatere (velike) svetovne jezike.

http://www.microsoft.com

http://www.fujitsu-siemens.com

http://www.acer-ee.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji