Objavljeno: 18.5.2011

Prihodnost je v visoki ločljivosti

Videti je, da se je med proizvajalci zaslonov začela tekma za naslednjo generacijo izdelkov, ki ponujajo bistveno višjo ločljivost, kot smo doslej vajeni. Po tem, ko je Samsung predstavil 10-palčni zaslon za tablične računalnike, ki bo morda osnova za naslednjo generacijo iPadov, so se zganili tudi drugod.

Podjetji Epson in E Ink sta tako skupaj razvili nov tip digitalnega papirja, ki bralnikom elektronskih knjig prinaša izredno ostro sliko z ločljivostjo kar 2.400 x 1.650 pik pri diagonali 9,68 palca. S tem so presegli magično mejo 300 pik na palec, ki nekako velja kot meja za primerjavo s tiskanimi dokumenti. E Ink je pri tej zgodbi prispeval tehnologijo, Epson pa bo tovrstne zaslone proizvajal. Za zdaj še ni informacij, kdaj bo nov tip zaslona na voljo za množično proizvodnjo.

Še več pa so dosegli pri japonski družbi Toshiba. Njihov najnovejši zaslon LCD, ki je namenjen pametnim telefonom in meri po diagonali 4 palce, zmore ločljivost 720 x 1280 pik, kar drugače povedano pomeni 367 pik na palec. Povrh vsega ima odlično kontrastno razmerje 1.500:1, kar je lep dosežek za tovrstne izdelke. Na bodočih telefonih bomo torej lahko spremljali video posnetke 720p, ne da bi bilo potrebno sliko prilagajati zaslonu. Sočasno so predstavili še manjši 3,3-palčni zaslon, ki zmore prav tako zelo visoko ločljivost 480 x 864 pik, namenjen pa je manjšim pametnim telefonom.

http://www.epson.com

http://www.eink.com

http://www.toshiba.com/taec

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji