Objavljeno: 22.4.2003

Prihodnost operacijskega sistema NetWare je Linux

Novell je na letni konferenci BrainShare razkril svoje dolgoročne načrte glede prihodnosti operacijskega sistema NetWare. Na presenečenje javnosti so se namreč pri Novellu odločili, da bo NetWare 7.0, ki pride na vrsto čez približno dve leti, predstavljal predvsem komplet storitev, ki bodo lahko delovale tako na jedru NetWare, kot Linux. Novell se je torej odločil, da bo svoj razvoj zasukal v smer Linuxa, čeprav v isti sapi še naprej trdijo, da jedra NetWare ne nameravajo opustiti.

NetWare 7.0 naj bi bil komplet storitev, kot so souporaba datotek, tiskalnikov, pomnilniških sistemov, imeniških sistemov in spletnih storitev, ki bo lahko deloval na različnih platformah. Osnova bo jedro NetWare, vendar bodo povsem enak funkcionalnost zagotovili tudi na Linuxu. Trenutno je še prezgodaj govoriti o podrobnostih glede strategije z Linuxom, znano pa je, da se Novell pri temu ne bo omejeval samo na eno distribucijo, prav tako pa za zdaj nimajo namena izdelovati lastne distribucije in jedra.

Pri Novellu trdijo, da je taka smer na nek način tudi odgovor na zaskrbljenost uporabnikov in smeri, ki jih ubira družba s svojim izdelkom NetWare. Novell se je namreč doslej močno oklepal lastne zasnove operacijskega sistema, ki pa je že nekoliko zastarela in do neke mere tudi omejujoča, zlasti na področju programske strežbe. NetWare je v osemdesetih in začetku devetdesetih dominiral na nastajajočem trgu strežnikov z Intelovo arhitekturo, vendar sta ga kasneje prehitela Microsoft s svojimi strežniki in v zadnjem času Linux s podporo za odprto kodo.

Novell naj bi se tako v bodoče bolj osredotočil na storitve in dodatke, te pa bo prilagajal različnim jedrom. Pred prihodom različice NetWare 7 bo konec poletja na trg prišla še različica 6.5, ki je trenutno v razvojni različici že pri uporabnikih. Gre nadgradnjo sedanje različice, ki bo še tesno vezana na jedro NetWare. Novell je na konferenci predstavil tudi javansko različico odjemalca GroupWise za okolje Linux in MacOS, ki bo na voljo v drugi polovici leta.

http://www.novell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji