Objavljeno: 24.10.2002

Prihodnost pomnilniških sistemov

Proizvajalci pomnilniških sistemov še naprej hitro predstavljajo nove, zmogljivejše in zanesljivejše pomnilniške sisteme. Podjetje Meta Group pa je ob tem predstavilo svoje poglede in napovedi za prihodnost tega hitro rastočega področja.

Na podlagi raziskave so ugotovili, da bo do leta 2006 stopnja rasti kapacitete pomnilniških sistemov znašla med 55 in 65% letno, razmerje med ceno in kapaciteto pa se bo izboljševalo za okoli 35% letno. Do leta 2004 ali 2005 naj bi velikost prostora na prvem mestu med dejavniki za nakup zamenjale druge funkcije, kot so nadzorljivost, povezljivost z različnimi sistemi in podpora.

Raziskava je tudi pokazala zanimiv podatek, namreč dejstvo, da kupci le redko izkoristijo popolno zmogljivost sistemov, ki jih kupujejo. V sistemih si raje pustijo rezervo za nadaljnje razširitve, kar pomeni, da vsi na pomnilniške sisteme SAN in NAS gledajo kot na dolgoročne rešitve. Razlog pa je tudi v velikih apetitih proizvajalcev, ki dodatne zmogljivosti mastno zaračunavajo, zato se le redko odloča za nakup pomnilniškega prostora na rezervo. Poleg tega so pri nekaterih proizvajalcih dograditve zelo drage in se zato kasneje raje odločijo za nove ali dodatne sisteme.

Čeprav bodo velikosti pomnilniških sistemov v naslednjih treh letih še naprej hitro rasle (kmalu naj bi tako presegli mejo 100 TB na sistem), bo v prihodnje velika pozornost predvsem pri odpravljanju ozkih grl v pomnilniških sistemih in zagotovitvi ustrezne odzivnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji