Objavljeno: 20.7.2002

Prihodnost stika med računalniki in ljudmi

Kljub vsem napredkom v računalniški tehnologiji je tipkovnica še zmerom osnovni način vnosa in urejanja podatkov, kar je resna omejitev. Na inštitutu MIT v Cambridgeu v ZDA tako deluje projekt pod imenom Oxygen Alliance, ki razvija nove, ljudem bolj prijazne vmesnike za komunikacijo človeka z računalnikom ter načine kako bi se računalniški sistemi in omrežja bolj preprosto prilagajali ljudem.

Na projektih kot so naraven računalniški jezik, večjezičen računalniški sistem, ki bi razumel in se odzival na človeški govor, samo-nastavljivo necentralizirano brezžično omrežje in seveda upravljanje z računalnikom brez miške in tipkovnice, dela 200 do 300 strokovnjakov iz laboratorijev za računalništvo in umetno inteligenco.

Cilj projekta, ki ga med drugim finančno podpirajo ameriško ministrstvo za obrambo, Nokia, Hewlett-Packard in Philips je v čim hitrejšem razvoju izdelkov. Svojih izumov ne tržijo, temveč jih večino dajo na voljo javnosti, nekatere pa patentirajo podjetja, ki so jih sponzorirala. Eden izmed raziskovalcev je povedal, da je sicer osnovni cilj projekta ljudem približati uporabo računalnikov, hkrati pa je poudaril, da si želijo, da bi te tehnologije izboljšale tudi zabavo, ne zgolj produktivnosti.

oxygen.lcs.mit.edu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji