Objavljeno: 4.8.2003

Prihodnost Visual Studia

Microsoft je na konferenci v New Yorku spregovoril o naslednjih dveh različicah razvojnega okolja Visual Studio .NET, ki nastajata pod delovnimi imeni Whideby in Orcas. Izid prvega je postavljen na drugo polovico leta 2004, kjer bo na voljo sočasno z novim podatkovnim strežnikom SQL Server >>Yukon<<. Whideby bo sicer manjša vmesna različica, ki pa bo vseeno prinesla nekaj pomembnih novosti in novo ogrodje .NET Framewrok.

Med novostmi bodo konstrukti Edit/Continue za okolje Visual Basic, povsem novi pa bodo tudi razredi >>My<<, s katerimi bo lažje dostopati do lokalnih sredstev v računalniku (tipkovnica, operacijski sistem, tiskalniki,...). Spremembe bodo tudi v uporabniškem vmesniku, kjer bodo novost okna, ki jih lahko >>parkiramo<< na posamezne dele zaslona, precej izboljšan bo sistem pametnih oznak Smart Tags, razvojno okolje pa bo lahko neposredno pripravljalo kodo za uvajanje na podatkovnem strežniku SQl Server. Zanima novost bo Community Help, dostop do programerske skupnosti, kjer bo moč preprosto izmenjevati kodo in komunicirati z drugimi programerji. Whideby je trenutno v prvi razvojni različici, prejele pa so jo izbrane stranke.

Še več novosti pa obeta Visual Studio >>Orcas<<, ki je vezan na izid nove različice okolja Windows >>Longhorn<< in najbrž sočasne predstavitve nove različice paketa Office. Po sedanjih načrtih naj bi se to zgodilo leta 2005. Orcas bo podprl velike spremembe v delovanju okolja Windows, kot so upravljani uporabniški vmesnik, nov grafični vmesnik, podpora za varno delovanje ter možnosti hrambe podatkov. Seveda pa je do leta 2005 še precej časa, tako da končni nabor zmožnosti še ni definiran, kljub temu, da Microsoftovi programerji izdelek že intenzivno razvijajo.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji