Objavljeno: 30.4.2003

Prodaja notesnikov raste

V lanskem letu je bilo prodanih okrog 30,5 milijona prenosnih računalnikov, kar je bilo po IDC-jevih podatkih skoraj četrtina (23,5%), po Gartnerjevih pa dobra petina (21,8%) vseh prodanih računalnikov. Leta 2001 so bili deleži prenosnikov 22,5 odstotka (IDC) oziroma 20,2 odstotka (Gartner). Katere koli podatke vzamemo v obzir, ostaja dejstvo, da prodaja prenosnih računalnikov raste že štiri leta zapored. Prejšnje leto so bili še posebej popularni - zaradi povečanega zanimanja za mobilno računalništvo, padajočih cen, pa tudi zato, ker so videti precej bolje kot starejši, namizni bratje.

Posebno vlogo pri boljši prodaji so prav gotovo odigrala tudi brezžična omrežja in širokopasovni dostop, ki so domačim uporabnikom omogočila neomejeno gibanje in hitre prenosne hitrosti med brskanjem po internetu. Svoje so dodali še kakovostni mobilni grafični čipi, ki so jih proizvajalci (ATI, Nvidia in drugi) še do pred kratkim vgrajevali le v namizne modele.

Letošnje leto bodo proizvajalci usmerili še več naporov v prodajo prenosnih računalnikov. Leto 2003 bo leto notesnikov, so prepričani pri Applu; Intel vlaga ogromno denarja v oglaševanje mobilne tehnologije Centrino; AMD pa je pred kratkim predstavil nove čipe za mobilno računalništvo Athlon XP. Notesniki so proizvodi višjega cenovnega ranga, zato ni čudno, da proizvajalci spodbujajo mobilno računalništvo.

http://www.idc.com

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji