Objavljeno: 19.4.2010

Prodaja osebnih računalnikov hitro okreva

Analitske družbe IDC in Gartner navajajo spodbudne rezultate glede prodaje osebnih računalnikov, ki so se v prvem četrtletju letošnjega leta prodajali bistveno bolje kot lani. IDC navaja, da se je prodaja v prvem tromesečju povečala za dobrih 24,2%, pri Gartnerju pa trdijo, da je bila rast že kar 27,4% kar je občutno bolje od dosedanjih napovedih, ki so govorili o številki 22%.

Dobršen del zaslug za relativno lep uspeh ima kot kaže Evropa skupaj z bližnjim vzhodom in Afriko, kjer smo zabeležili zelo dobro prodajo. Vrstni red proizvajalcev po količini prodanih izdelkov je sicer enak, kot doslej, vendar so se deleži kar precej spremenili. Na prvem mestu je tako še vedno HP, ki pa mu je tržni delež padel iz 19,3 na 18,2%, kljub rasti 19,9% glede na lansko leto.

Na drugem mestu še naprej zelo hitro raste Acer, ki je zabeležil v četrtletju 54,3% povečanje glede na 2009, tržni delež pa je zrasel iz 11,7% na 14,2%. Na tretjem mestu se je obdržal Dell, ki je v celoti rahlo izgubil (iz 12,7% na 12,1%), Lenovo na četrtem pa ob rasti 59,2% pridobil iz 6,6% na 8,3%. Največjo rast v četrtletju, kar 114,8% je zabeležil Asus, ki se je prebil na peto mesto in ob tem prehitel Toshibo (skok iz 3,3% na 5,5%). V Evropi se je prebil celo na četrto mesto. Analitiki napovedujejo, da se bo v prihodnjih četrtletjih prodaja še povečevala.

http://www.idc.com

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji