Objavljeno: 14.7.2011

Prodaja računalnikov pod pričakovanji

Analitski družbi Gartner in IDC sta objavili podatke o prodaji osebnih računalnikov v letošnjem drugem desetletju, v obeh primerih pa so rezultati pod napovedmi in pričakovanji. Sodeč po Gartnerju so podjetja po celem svetu v treh mesecih prodala okoli 85,2 milijonov osebnih računalnikov, kar je 2,3% več kot lani, vendar manj od predhodnih napovedi v višini 6,7% in daleč od sanjskih časov v prvi polovici prejšnjega desetletja, ko so bili beležene rasti nad 20%. Pri IDCju so navedli nekoliko manjši volumen, 84,4 milijona računalnikov oziroma 2,6% rasti proti napovedim 2,9%, zadnjič revidiranim v maju.

Skromna rast je predvsem posledica krčenja trgov v ZDA in v Evropi. V ZDA so po lanskem mrzličnem nakupovanju ob navdušenju zaradi domnevnem izhoda iz krize letos zabeležili padec v višini 5,6% (IDC: 4,2%). Podobno je v Evropi, kjer se ubadamo predvsem z velikimi zalogami neprodanih izdelkov. Japonska je zabeležila minimalno rast, tudi kot posledico rušilnega potresa v začetku leta. Svetla izjema je ostali azijski trg, kjer so po lanskem letu zabeležili dvomestno rast, 12%.

Na prvem mestu ostaja HP s 17,5% (po IDC18,1%) trga in rastjo 3%. Dobro jim gre tako na novih, kot zrelih trgih. Na drugem mestu je vedno bolj oddaljen Dell (12,5% pri Gartnerju oziroma 12,9% pri IDC) z rastjo 3,3% oziroma 2,8%. Takoj za petami mu je Lenovo, ki ima po Gartnerju že 12% oziroma 12,2% trga. Rast je za te čase sanjska - 22,5% oziroma 22,9%, odvisno kdo je meril. Ravno obratno je pri Acerju, ki je zabeležil padec za 20,4% (IDC je tu precej bolj blag - 10,1%) glede na lansko leto. Acer ima skupaj 10,9% tržni delež (še lani 14%). Na petem mestu je Asus, sledi pa Toshiba. Preostalim otaja le 36,7% (IDC: 40,7%) trga.

http://www.gartner.com

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji