Objavljeno: 5.7.2008

Prodaja računalnikov še vedno raste

Neugodni ekonomski pogoji širom sveta očitno nimajo večjega vpliva na prodajo namiznih računalnikov. Le-ta je namreč po raziskavah podjetja iSuppli v prvem četrtletju letošnjega leta dosegla zavidljivih 69,9 milijona enot, kar je 12,1-odstotno povečanje glede na primerljivo lansko obdobje. Prvi trije proizvajalci so obdržali svoja mesta.

V letošnjem prvem četrtletju je bil širom sveta najbolj uspešen HP, ki je uspel prodajo namiznih računalnikov dvigniti kar za 23 odstotkov in doseči 16,2 milijona kupcev. Drugo mesto na lestvici je pripadlo podjetju Dell, ki je letošnjih prvih treh mesecih uspel prodati 10,8 milijona računalnikov in ob tem zabeležil 20-odstotno porast s Q1/2007. Številka tri ostaja Acer, ki je v obravnavanem obdobju prodal 6,8 milijona računalnikov. Če omenjene številke pretvorimo v tržne deleže, ugotovimo naslednje številke: HP – 18,9%, Dell – 15,4% ter Acer – 9,7%.

Mesto pod stopničkami je osvojil Lenovo, ki je letošnjo zimo prodal 4,8 milijona sistemov in zabeležil 20-odstotno rast. Mesto za Lenovom je pripadlo Toshibi, ki je našla tri milijone kupcev za svoje računalnike in si tako odrezala 4,4-odstotka svetovne pogače. Preostali proizvajalci računalnikov so v letošnjem prvem četrtletju uspeli prodati 31,2 milijona sistemov in tako njihov delež znaša 44,7 odstotka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji